emil6702 a scris:
Excepțiile absolute, inclusiv cele intervenite după pronunțarea hotărârii primei instanțe pot fi invocate în orice stadiu al procesului, dacă prin lege nu se prevede altfel.
Excepțiile relative existente în cursul procesului de fond nu mai pot fi invocate în apel, întrucât nu au fost invocate în termen procedural – respectiv primul termen de judecată după săvârșirea neregularității conform art. 247 alin. (2) NCPC – față de acestea intervenind decăderea.
Recunosc ca nu stiu ce fel de exceptie reprezinta exceptia prescriptiei achizitive, poate ne ajuta un jurist!
V-a ajutat.
In doctrina, constituie o apărare de fond în ipoteza în care, de exemplu, pârâtul, împotriva căruia a fost promovată o acţiune în revendicare imobiliară, nu formulează împotriva reclamantului o cerere reconvenţională având ca obiect constatarea dreptului său de proprietate asupra imobilului prin efectul uzucapiunii, ci doar invocă efectele acesteia prin intermediul întâmpinării.
Uzucapiunea poate fi invocata si pe cale de exceptie pentru a paraliza actiunea in revendicare, aceasta exceptie insa trebuind a fi invocata in fond pentru a se putea administra probe cu privire la uzucapiune.
Si opinia Tribunalului Bucuresti este in acest sens, dintr-o decizie a acestuia data in apel, citand:
"Uzucapiunea scurtă nu va fi tratată, însă, ca excepție procesuală, întrucât reprezintă, în realitate, o excepție de drept material (cum sunt excepția de neexecutare și altele), care din punct de vedere procesual nu reprezintă altceva decât apărări de fond."