avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Invocarea prescripției pe cale de excepție. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Invocarea prescripției pe cale de excepție. Timbrarea la valoare

vad ca invocarea prescriptiei pe cale de exceptie, potrivit ncc intrerupe prescriptia..
fata de aceasta imprejurare, credeti ca cel ce invoca prescriptia ( unui dr real ori de creanta) pe cale de exceptie ar trebui sa si timbreze la valoare?

mintea ma duce la revendicarile pe dreptul comun si casele cumparate pe 112:)

Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2011
ContSters221975, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters221975 , utilizator 21:29, 27 Octombrie 2011
Nu cred ca trebuie sa timbreze cel ce invoca exceptia .
adica daca invoc exceptia prescriptiei achizitive, admitandu-se.. am autoritate de lucru judecat.. si se constata ca am dobandit dreptul, insa nu timbrez?:rolleyes:
sau nu am autoritate.. si nici nu se constata?
Dvs. opuneti un drept real, dreptul de proprietate, nu modul prin care l-ati dobandit.
Dvs. invocati o exceptie, dar dvs. opuneti practic un drept.

Instanta urmeaza sa constate ca ati dobandit imobilul prin unul dintre mijloacele de dobandire a dreptului de proprietate si pronunta o hotarare care beneficiaza de autoritatea de lucru judecat. (nu se plateste taxa de timbru)

Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat
AndreiT a scris:

Dvs. opuneti un drept real, dreptul de proprietate, nu modul prin care l-ati dobandit.
Dvs. invocati o exceptie, dar dvs. opuneti practic un drept.

Instanta urmeaza sa constate ca ati dobandit imobilul prin unul dintre mijloacele de dobandire a dreptului de proprietate si pronunta o hotarare care beneficiaza de autoritatea de lucru judecat. (nu se plateste taxa de timbru)




:">
nu am inteles foarte bine...cum adica eu dobandesc dreptul in puterea legii? apoi hotararea de constatare, declarativa, constitutiva si retroactiva a uzucapiunii de ce-i scutita de taxa?
am inteles ca prescriptia paralizeaza actiunea introductiva, dar de ce prescriptia isi produce efectul constitutiv si nu ramane o aparare?
Am inteles.

Raspunsul meu a avut in vedere urmatoarele aspecte:
1. orice actiune in instanta se taxeaza cu taxa de timbru si timbru judiciar.
2. teoretic nu aveti cum sa introduceti o actiune prin care sa constte instanta faptul ca ati dobandit imobilul prin uzucapiune intrucat nu exista partea adversa (calitate procesuala pasiva nu are un subiect de drept care sa cada in pretentii.
3. in momentul in care invocati aceasta exceptie, o invocati ca si aparare impotriva actiunii introductive.

Astfel fiind, dvs. nu aveti pretentii impotriva reclamantului (cerere reconventionala care se taxeaza cu taxa de timbru pentru fie care capat al acesteia.).

In conditiile aratate, apreciez ca instanta urmeaza sa constate faptul ca ati uzucapat terenul motiv pentru care actiunea reclamantului este respinsa ca neintemeiata.

Concluzionand, nu vad pentru ce sa timbrez eu , cel care ma apar in conditile in care nu solicit la randul meu ceva impotriva reclamantului.

Sper ca am reusit sa ma fac inteles acum.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Uzucapiunea emil6702 emil6702 Buna seara! Uzucapiunea poate constitui exceptie in procesul civil? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Taxa de timbru uzucapiune, cum e corect si de ce? jon22 jon22 este vorba de o actiune in constatare deci taxa de timbru este de 183.000, eu consider ca nu este corect sa fie in functie de valoare. Daca totusi sunteti de ... (vezi toată discuția)
Respingere exceptie tardivitate maria1413 maria1413 Poate cineva sa ma ajute si sa-mi explice mai pe inteles ce inseamna solutia data mai jos? \"Respinge excepţia tardivităţii cererii reconvenţionale. ... (vezi toată discuția)