avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartire bunuri partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartire bunuri partaj

Buna ziua,

La procesul de partaj, daca cealalta parte nu vrea sa ramana cu nimic din bunurile comune pot cere sa raman eu cu acel bun si sa-i plateasc diferenta celeilalte parti ?
Daca instanta va dispune ca acel bun sa se vanda pot avea eu intaietate in cumpararea bunului ?
Va intreb aceste lucruri pentru ca fostul sot tine neaparat sa se vanda totul...si eu nu vreau acest lucru...

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: loanabelciu , utilizator 13:21, 2 Octombrie 2009
1. Puteti sa oferiti fostului sot plata unei sulte (diferenta, la care v-ati referit);
2. Nu cred ca aveti prioritate la cumpararea bunului respectiv.

Cu toate aceste partajul NU trebuie sa fie judiciar. Puteti sa va intelelgeti si sa incheiati o tranzactie care pune capat procesului, iar, daca este necesare, bunurile pot fi vandute si in comun acord.
...mi se pare cam absurd sa nu am intaietate la cumpararea bunului care imi apartine deja pe jumatate...nu mi se pare corect sa aiba intaietate altcineva din afara atata timp cat acel bun a fost evaluat de catre un expert avaluator ageat de judecatorie.
Chiar nu pot sa-mi cumpar 50 % din bunul comun ? Nu exista nicio varianta, "inginerie", etc. ?
...varianta intelegerii amiabile nu se poate aplica...nu se poate discuta omeneste si decent...

Multumesc.
Am scris, ca nu cred ca aveti prioritate (s-ar putea sa aveti totusi, numai ca eu nu stiu :) ).

O cale teoretica ar fi sa cereti instantei sa emita o hotarare care tine loc de acordul sotului Dvs. -- in aceasta privinta ar fi de sfatuit sa vorbiti cu un avocat.
La procesul de partaj, daca cealalta parte nu vrea sa ramana cu nimic din bunurile comune pot cere sa raman eu cu acel bun si sa-i plateasc diferenta celeilalte parti
?
Ar trebui sa aveti in vedere ca una este sa nu vrei nimic din bunuri si alta este sa doresti valoarea lor rezultata din vanzare.
In situatia dvs. nu se poate spune ca nu vrea nimic ... pentru ca sotul vrea aceste bunuri dar opteaza penrtu valoarea lor in bani.
Sigur ca puteti sa cereti acest lucru - respectiv sa va fie atribuit bunul urmand a plati sulta pentru partea corespunzatoare a sotului.
Daca instanta va dispune ca acel bun sa se vanda pot avea eu intaietate in cumpararea bunului ?

Nu aveti nici o intaietate la cumpararea bunului.
Trebuie insa sa retineti ca la vanzare se ajunge doar ca ultima solutie .... iar nu ca prima solutie.
Spre exemplu in ipoteza in care dvs. -dup efectuarea raportului de expertiza evaluator- nu sunteti de acord sa platiti sulta ce s-ar cuveni sotului.
In acest sens sunt relevante disp[. art.673/11 c.p.c potrivit caruia: In cazul in care nici unul dintre coproprietari nu cere atribuirea bunului ori, desi acesta a fost atribuit provizoriu, nu s-au depus, in termenul stabilit, sumele cuvenite celorlalti coproprietari, instanta, prin incheiere, va dispune vanzarea bunului ....
...pai aici e problema...ca e o persoana destul de..."delicata" ca sa-i spun asa...si o sa fie ca in Tom si Jerry :)
Daca o sa vada ca-i spun instantei ca vreau eu acel bun o sa-l vrea si el...aici e problema.
Eu sunt dispusa sa-i platesc sulta pentru imobil si sa spun instantei ce as mai vrea evident platindu-i diferenta...dar daca eu spun ca vreau ceva si va vrea si el acel ceva ?
Asta nu inteleg...ca totusi ca la talcioc sau licitatie...imi e greu sa cred ca va fi...

Alte discuții în legătură

Divort-partaj mancipri mancipri speta . sotia introduce actiune de divort . cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a sotului ( consum excesiv de alcool , agresiv ). nu cere partajul . ... (vezi toată discuția)
Partaj in urma parasirii domiciliului azi112010 azi112010 Buna ziua, Situatia este urmatoarea: el a parasit domiciliul in 2010, fara niciun motiv...Eu am introdus cererea de divort in 2010, divortul s-a solutionat, ... (vezi toată discuția)
Divort,culpa comuna,minor,intrebari punctuale dorin_bi dorin_bi La prima infatisare intr-un proces de divort, culpa comuna, un copil minor ; 1. suntem in acord cu divortul si ne-am inteles asupra impartiri bunurilor ... (vezi toată discuția)