avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocat sau magistrat?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocat sau magistrat?

Buna ziua! Am 17 ani si de foarte mult voiam sa ma interesez de anumite lucruri legate de drept. Am trecut in clasa a11a si de 2 ani pot spune ca sunt fixată sa aleg facultatea de drept, însă toată lumea îmi spune ca e foarte greu sa ajung, pentru ca acestea sunt meserii in tata-fiu. Întrebarea mea este; Atât de greu si imposibil e sa ajung avocat sau magistrat? Care este diferența dintre procuror si judecător? Ce trebuie sa fac sa ajung procuror sau judecător? După terminarea facultății si probabil a unui master am locul de munca asigurat sau ramân doar cu diploma? Încă mai am timp sa ma gândesc si răzgândesc dar asta e cea mai mare dorința a mea si chiar vreau sa epuizez toate șansele in caz ca o sa renunț.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:29, 20 Septembrie 2017
Diferentele le puteti gasi la o simpla cautare pe google. In ceea ce priveste sansele de promovare - tine doar de atitudinea pe care o veti adopta pe parcursul facultatii si in timpul examenelor. Daca aveti chemare pentru pentru una din profesiile juridice si daca invatati temeinic, totul va fi bine.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Printre deficientele sistemului de invatamant romanesc se numara si faptul ca scoala, in general, este rupta total de realitatea care-i urmeaza. Nu exista un continuum scoala - profesie sau teorie - practica, si din acest motiv multi absolventi (orice absolvent, nu doar de drept) sufera dezamagiri crunte dupa terminarea unor institutii de invatamant. Adevarul este ca o consiliere educationala nu se face cu informatii culese de pe google (ci ar trebui sa se faca in mod profesional), iar la informatiile cu adevarat relevante despre o meserie/profesie de obicei nu ai acces din exterior (daca nu ai pe cineva in familie sau foarte apropiat care sa-ti dezvaluie secretele meseriei/profesiei respective).

Alina2k a scris:
... însă toată lumea îmi spune ca e foarte greu sa ajung, pentru ca acestea sunt meserii in tata-fiu. Întrebarea mea este; Atât de greu si imposibil e sa ajung avocat sau magistrat?

Da, este intradevar foarte greu de intrat in aceste profesii, in primul rand pentru ca este o concurenta acerba datorata numarului mare de absolventi, dar hai sa spunem ca nu aceasta este cea mai mare problema, hai sa spunem ca pana la urma ajungeti sa intrati in aceasta profesie, insa apoi, nimic nu va garanteaza ca profesia vi se potriveste si puteti sa o practicati cu placere.

Alina2k a scris:
Care este diferența dintre procuror si judecător? Ce trebuie sa fac sa ajung procuror sau judecător?

Principala diferenta este ca judecatorul este cel care judeca in final o cauza si da o solutie, hotarare, verdict (cum ati vazut prin filme) cu privire la o cauza civila sau penala, iar procurorul este un fel de "politist-acuzator-avocat al statului", in general, in cauzele penale deci acolo unde exista infractiuni (adica fapte penale pe care legea le pedepseste, exemplu: furtul, omorul, etc). De pilda, hotul fura, politistul il prinde, procurorul intocmeste dosarul si merge in instanta cu cel acuzat, iar in instanta judecatorul il condamna sau nu pe cel care a furat, cam acesta este traseul.
Ca sa deveniti magistrat (judecator sau procuror), pe scurt, fie se face o scoala (I.N.M.) de 2 ani la Bucuresti dupa facultate, fie se intra direct pe post daca aveti o activitate de 5 ani in anumite profesii juridice. Ca avocat se face un stagiu de 2 ani cu un alt avocat, in anumite conditii. Si in cazul magistratilor si in cel al avocatilor, se dau concursuri/examene care nu sunt usoare.

Alina2k a scris:
După terminarea facultății si probabil a unui master am locul de munca asigurat sau ramân doar cu diploma?

Dupa terminarea greului din facultate si eventual a masterului, in afara de faptul ca o sa va uitati la diploma si o sa va bucurati 3 zile de ea, o sa incepeti o noua etapa a vietii, fie de concursuri/examene pentru acces in vreo profesie juridica, fie sa va cautati de munca de obicei pe un salariu mic. Locul de munca era intradevar asigurat inainte de '89 atunci cand existau 3-4 facultati de drept in toata tara, si nu acum cand sunt 50. Ca sa intelegeti mai bine, facultatile de drept dau cel mai mare numar de studenti dintre toate facultatile, iar posturile in profesiile juridice sunt ocupate la maxim. Nu vreau sa va descurajez, ci doar sa stiti care este realitatea.

Ca sfat, cautati prin parinti, prieteni, cunostinte sau in alt mod, orice persoana care lucreaza in domeniul juridic si care va poate spune parerea sa despre ceea ce va intereseaza. Este important sa stiti in ce va bagati si pentru ce o sa va chinuiti invatand (pentru ca de invatat va fi mult).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Examen inm AndreeaAnda AndreeaAnda Bună ziua! Am câteva întrebări care vreau să vi le adresez, întrebări despre examenul INM. 1. \\"În traducere liberă\\", să zic aşa, ce înseamnă ... (vezi toată discuția)
Doresc sa devin avocat sau consilier juridic anadascalu21 anadascalu21 Buna ziua. Am terminat facultatea SNSPA in 2007, administratie publica, si as dori sa fac facultatea de Drept la Universitate, se poate sa fac doar un an sau ... (vezi toată discuția)
Ce poti face cu facultatea de drept romeo_m romeo_m Intrebare. Mi s-a pus pata la 33 de ani sa mai fac o facultate, cum deja sunt angajat, caut sa ma orientez catre o facultate cu frecventa redusa, am gasit si ... (vezi toată discuția)