Buna ziua! Am o problema legata de indemnizatia de maternitate. Pe 11 mai 2009 mi s-a incheiat contractul de munca urmand sa intru in concediul de crestere al copilului. Cu o saptamana inainte de aceasta am fost la primarie sa ma interesez ce acte sunt necesare. Angajata responsabila de aceste dosare mi-a notat ce trebuia sa aduc, dar m-a atentionat sa grabesc lucrurile la firma deoarece ea urma sa intre in concediu pt O LUNA de la 1 iunie si nu avea cine sa se mai ocupe. Pe 14 mai m-am dus la firma si am facut toate actele necesare, dar nu au fost gata pana la sfarsitul lunii, din diferite motive(nu este directorul,nu au avut timp...). Prin urmare am depus dosarul tocmai in iulie. Sotul meu a ramas cu domiciliul la parintii lui, iar eu la parintii mei(o loc. din jud.Ilfov), dar noi stam impreuna cu chirie. In luna august am fost sunata de o doamna care mi-a spus ca nu-mi poate aproba dosarul deoarece copilul primeste alocatia pe numele sotului in Bucuresti, prin urmare copilul nu sta cu mine si nu am de ce sa intru in concediu. Mi-a spus ca pot muta dosarul copilului pe numele meu, dar ca o sa pierd banii pe toate lunile pana ce ii apare in calculator dosarul copilului. Mentionez ca atunci cand am depus dosarul pt alocatie in Bucuresti ni s-a spus ca nu v-a fi nicio problema. Sotul a fost si a facut cerere pt mutarea dosarului pe numele meu, dar asta se v-a intampla de pe 30 octombrie. Pana atunci pierdem toti banii de indemnizatie. Ce pot face ca sa recuperez acesti bani? Va rog mult daca puteti sa ne ajutati. Multumesc!
Ati primit decizie de respingere acordare a indemnizatiei crestere copil?
Pana in prezent nu am primit nimic. Doar am fost sunata si anuntata ca se respinge dosarul deoarece copilul nu figureaza ca stand cu mine, dar ca este complet si se va aproba in momentul in care va aparea dosarul copilului pe numele meu in calculator (baza lor de date). Multumesc mult pentru atentia acordata problemei noastre.
Revin. Din interpretarea OUG 148/2005, reies urmatoarele:
Art. 9. - (1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie, stimulent sau alocaţie de stat pentru copii, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun, după caz, la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe raza căreia/căruia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
(2) Până la data de 10 a fiecărei luni, primăriile au obligaţia de a transmite pe bază de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoţite de documentele justificative, la direcţiile judeţene de muncă, solidaritate socială şi familie, respectiv la direcţia de muncă, solidaritate socială şi familie a municipiului Bucureşti, denumite în continuare direcţii teritoriale.
(3) Cererile prevăzute la alin. (1) se soluţionează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la direcţia teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul executiv.
(4) Decizia prevăzută la alin. (3) se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.
Ca urmare, AJPS avea obligatia comunicarii deciziei de respingere a dosarului in termenul prevazut de OUG mai sus. Daca nu a facut-o, eu consider ca vi se aplica acest paragraf:
Art. 10. - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
Eu am fost sunata in august si mi s-a spus ca dosarul meu este din luna iulie, si ca trebuia depus cel tarziu in luna iunie ca sa ma incadrez in cele 60 de zile de la terminarea concediului de maternitate postnatal, dar ca oricum ar fi pierd banii din cauza ca dosarul copilului nu este pe numele meu. Cum ma poate ajuta faptul ca ei nu mi-au transmis in scris decizia de respingere? Ma pot duce direct la ei sa fac o cerere sau o sesizare ceva? Va multumesc mult pentru ajutor!
Calculati dvs avand toate datele problemei daca ati depus dosarul in termen de 60 zile lucratoare de la expirarea concediului postnatal sau ati depasit acest termen (veti numar doar zilele lucratoare, fara sambete, duminici sau sarbatori legale). Asteptati intai sa rezolvati problema cu dosarul de alocatie si apoi veti merge la ei sa vedeti cu ce data veti intra in CIC.
Ccc
oana8989
buna ziua.am nascut pe 12.07.2016,in august am avut concediu de maternitate,pe 01.09.2016 mi-am depus dosarul pentru indemnizatie si pentru alocatie.care v-a ... (vezi toată discuția)