avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Neplatitor de TVA inregistrat in ROI cu scopuri de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Neplatitor de TVA inregistrat in ROI cu scopuri de TVA

Buna ziua, am urmatoarea situatia. Am infiintat o firma noua care nu este platitoare de tva in scopul achizitiei intercomunitare. Am facut o achizitie de 8300 de euro pe care este specificat ca sunt scutit de tva ca tranzactie tringhiulara, taxare inversa, art 141 si 197 al directiei Tva/2006/112/CE.
Acum am inteles ca desi scrie ca sunt scutit de tva, contabila imi spune ca trebuie sa platesc tva pentru achizitia facuta. Ma poate lamuri cineva ce as putea face deoarece tva-ul ar trebui sa il chit pana la sfarsitul lunii si o mare parte din bani s-au dus pe prima achizitie facuta, fiindu-mi imposibil a de a plati Tva in avans pe un bun pe care inca nu il am. Daca achit tva-ul pt suma respectiva, la revanzarea produsului mai platesc iar tva?
Mentionez ca am pe certificatul de inregistrare cui fara ro ex 1234 iar pe declaratie de la anaf am un cif cu Ro diferit ex 6543 daca ma ajuta cu ceva.Multumesc
Ultima modificare: Marți, 5 Septembrie 2017
CristiSt, utilizator
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 17:42, 29 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu trebuia sa factureze cu TVA pentru ca a furnizat cod valid VIES (CIF in Romania).
Raspuns:
Da, va trebui sa achitati TVA-ul pentru ca ati depasit plafonul de 34000 lei iar normele prevad ca TVA-ul se achita cu prima achizitie care depaseste plafonul.
Avand o societate neplatitoare de TVA in Romania, acest TVA reprezinta o cheltuiala nerecuperabila. Cand vindeti produsul in Romania, il vindeti FARA TVA, pentru ca sunteti neplatitor. (deci nu mai colectati un alt TVA de la client si nici nu mai platiti alt TVA la stat, ati platit odata). Daca vindeti in afara UE, sunteti exportator deci TVA-ul il va achita clientul in vama (la el in tara). Daca livrati intr-un alt stat membru si clientul va da cod valid VIES, facturati cu taxare inversa (colecteaza clientul). Daca clientul UE nu are cod valid VIES, veti factura fara TVA (ca in Romania) nu cu taxare inversa, urmand ca respectivul client UE sa plateasca TVA la el in tara cu decont special asa cum ati facut-o si dvs la prima operatiune. (depinde ce plafon are el in tara, aici e 34000 lei)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl neplatitor de tva, inscris in roi presteaza servicii informatice ralle ralle Buna ziua, Situatia de fapt: Avem un SRL pt servicii informatice - microintreprindere, neplatitor de TVA. Recent ne-am inscris in ROI cf. art 153^1 (in ... (vezi toată discuția)
Factura emisa fara tva catre o societate care nu apare in vies gea1974 gea1974 Buna, Am o problema la care nu am reusit sa gasesc nicaieri raspunsul, stiu, legislatia e clara din acest punct de vedere dar ma intrebam daca cineva a mai ... (vezi toată discuția)
Srl neplatitor tva: obligatie inregistrare in reg. op. intracomunitari gabriel999 gabriel999 Buna Ziua, Din cate am inteles din discutiile pe diverse forumuri, o societate SRL (vanzare de licente IT) care aplica scutirea de TVA conf. art. 152 Cod ... (vezi toată discuția)