Am 3 nelamuriri legate de banii ce pot fi luati de o viitoare mama.
Sunt doctoranda cu frecventa si cu bursa ce ar trebui sa-mi inchei stagiul doctoral la sfarsitul lunii septembrie 2017 (atunci se va opri si bursa), dar mai pot beneficia de prelungirea de 1-2 ani, fara bursa, pe care urmeaza sa o fac.
In acelasi timp am lucrat si la plata cu ora pe parcursul semestrului II din anul universitar 2016-2017 (lunile februarie, martie, aprilie, mai), avand contract de munca.
Am de asemenea si un contract de munca in cercetare pe perioada determinata, de la inceputul stagiului doctoral in octombrie 2014 ce se incheie in 31 decembrie 2017. In cadrul acestui contract de munca in cercetare eu nu am primit bani lunar, deoarece a fost platit din baza contractelor castigate de centrul de cercetare (anul acesta, 2017 am primit de exemplu doar 3 luni - ianuarie, frebruarie, martie si de atunci nimic).
Urmeaza sa nasc in luna ianuarie 2018 si de aici si cele 3 intrebari:
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru crestere copil din luna ianuarie 2018 ar trebui ca in momentul nasterii sa am un contract de munca valabil sau este de ajuns prelungirea contractului de studii doctorale?
2. Pot primi bani pentru concediu prenatal/postnatal pe baza contractului de munca in cercetare? Cum va fii calculata aceasta suma tinand cont ca nu am primit bani lunar?
3. Daca, in conditiile in care nu as beneficia de acesti bani pe concediu prenatal, deci practic ar ramane 3 luni fara castiguri financiare (octombrie, noiembrie si decembrie) la calculul indemnizatiei s-ar tine cont de veniturile inregistrate incepand cu luna septembrie 2017 timp de 12 luni, unde am avut venituri in fiecare din cele 12 luni anterioare (bursa + salariu)?
Astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra!
Va multumesc anticipat!
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă existenta unui c.i.m. activ, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 (somaj, elev/student /masterand la zi, concedii medicale etc..).
2. Concediul de maternitate se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie.
3. Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
4. Indemnizatia pentru CCC se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată și nici mai mare de 8.500 lei.
5. Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.4
...
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează: a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă; b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.
(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).
(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.