avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Împrțirea unui apartament moștenit între 2 frați
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Împrțirea unui apartament moștenit între 2 frați

Bună ziua,
A-și dori să știu dacă se poate deschide un proces in Bucuresti, având în vedere că apartamentul este în Timișoara. Și pentru că fratele din Timișoara nu a fost de acord cu vinderea acestui apartament ci a investit în el renovândul, după ce mai bine de 10 ani la avut închiriat, dacă în instanța avem câștig de cauză pentru a nu-l despăgubi de investiția făcută, deoarece el este beneficiarul acestei investiții. Hotărârea de la-l renova înainte de a definitiva împărțirea acestui imobil a fost luată fără a se consulta cu fratele din Bucuresti, astfel crezând că la o eventuală evaluare si împărțire a imobilului se va ajunge sa-i dea o sumă modică si să rămână el în apartament.
Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2017
Luxandra Calin Uricaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:20, 7 Septembrie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Competenta este judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, din interpretarea dispoziţiilor art. 118 C. proc. civ., rezultă că sunt de competenţa exclusivă a instanţei celui din urmă domiciliu al defunctului, cererile de sistare a indiviziunii succesorale şi orice alte cereri prin care moştenitorii valorifică pretenţiile pe care le-ar avea unul împotriva altuia, însă numai în legătură cu moştenirea. În acest context, Înalta Curte a reţinut că, în speţă, chiar dacă titlul de proprietate în baza Legii nr. 18/1991 a fost emis direct pe numele moştenitorilor, câtă vreme imobilele au aparţinut autorului comun şi se solicită partajarea acestora, este evident că este atrasă competenţa relativă la ultimul domiciliu al defunctului, şi nu cea de la locul imobilului. (Decizia nr. 237 din 2 februarie 2016 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă)

Fratele dumneavoastra poate invoca, in instanta , faptul ca el a realizat anumite acte de conservare asupra imobilului, sporind valoare de circulatie a acestuia.

Instanta de judecata poate avea in vedere imbunatatirile realizate, evidentiate intr-o expertiza tehnica de specialitate.

Din valoarea totala a bunului, pot fi scazute investitiile realizate.

Trebuie demonstrat, insa, faptul ca investitiile au fost rezultatul aportului financiar al fratelui dumneavoastra.

Succes.

Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2017
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme succesiune SpeedOfSound SpeedOfSound Buna ziua! Am o problema destul de complicata la care caut raspuns si sper sa il gasesc la dumneavoastra. Sotul mamei mele a decedat in urma cu o ... (vezi toată discuția)
Succesiuni succesive-competenta ContSters330712 ContSters330712 \\\\"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu art. 117 alin. (3) NCPC, actuala reglementare instituie competenţa ... (vezi toată discuția)
Succesiune aditu_smile aditu_smile buna ziua!tatal sotului meu a decedat in 2003,de atunci nu s-a facut succesiunea nici pana in prezent.mama s-a recasatorit la nici o saptamana de la ... (vezi toată discuția)