avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua!tatal sotului meu a decedat in 2003,de atunci nu s-a facut succesiunea nici pana in prezent.mama s-a recasatorit la nici o saptamana de la inmormantare,locuind cu actualul sot in imobilul acestuia.eu si sotul locuim in imobilul casa parinteasca despre care este este vorba.mentionez ca sunt 2 frati.cat mostnesc ei si cat mama lor avand in vedere ca exista act de vanzare -cumparare pe imobil.Actualul sot are vreun drept la aceasta casa ,el nelocuind aici deloc din momentul casatoriei cu mama baietilor.noi investind bani in casa(toate cheltuielile casei sunt suportate de noi,eu si sotul) si renovand avem vreun benefiu fata de ceilalti succesori(respectiv mama si fratele)?am dori sa deschidem succesiunea si dorim sa stim exact cum stau lucururile.multumesc!
Cel mai recent răspuns: aditu_smile , utilizator 13:19, 13 Iulie 2012
Succesiunea se dezbate la notarul de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Succesiunea ested eschisa deja, pt ca succesiunile se deschid prin moarte, dvs acum veti dezbate succesiunea si vi se va elibera certificat de mostenitor.
Daca bunul este comun, adica imobilul a fost achizitionat intimpul casatoriei intre socrii dvs, la masa succesorala se va aduce cota de 1/2 din acesta care se va imparti intre mama care va avea 2/8 si fiecare copil 3/8, restul de 1/2 apartine soacrei pt ca era bun comun.
Se va plati si un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale. Sotul actual al soacrei nu are drept deocamdata, dar daca nu veti iesi din indiviziune pe imobil, si soacra va ramane coproprietara cu cota dansei, la un eventual deces al acesteia inainte de decesul actualului sot, acesta din urma va aveni la mostenire impreuna cu sotul dvs si fratele acestuia, in calitate de sot supravietuitor, avand dreptul la 1/4 din mostenirea sotiei. Faptul ca ati facut imbunatatiri imobilului, v ati ocupat de conservarea acestuia aveti un drept de creanta.
V-ati referit la existenta unui contract de vinzare cumparare. Ar trebui sa detaliati intre cine si cine s-a incheiat, cind anume, actul este sub semnatura privata sau notarial si toate celelalte informatii importante.
multumesc pentru raspuns in primul rand! actul de vanzare-cumparare la care ma refeream este cel pe numele socrilor mei,deci in acel act apar numele amandurora,incheiat in anul 1984 intre ei si parintii soacrei.ce reprezinta dreptul de creanta si de ce actualul sot ,in eventualiatatea in care soacra decedeaza inaintea acestuia ar avea vreun drept,in conditiile in care el nu a locuit niciodata aici si nu a facut vreo investitie?va multumesc anticipat pentru toate raspunsurile oferite!

Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
aditu_smile, utilizator
inca o informatie actul de vanzare-cumaparare facut pe numele socrilor este act incheiat la notar
Casa este bun comun se va imparti asa cum am zis. De ce actualul sot are drept la mostenireab sotiei? Pentru ca asa prevede legea doamna. Sotul supravietuitor are drept la mostenirea sotului decedat , adica la cota parte din bunurile ce apartineau sotului defunct fie ca a fost casatorit de un an, de o luna , si nu conteaza ca nu au dobandit impreuna.

Alte discuții în legătură

Succesiune si altele standan54 standan54 Buna ziua, Am urmatoarea problema: socrul a decedat,casa este pe numele soacrei, de asemenea mentionez ca toate contractele de utilitati sunt tot pe numele ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Mostenire morosa morosa buna ziua .socrul meu a murit acum in un an sotul meu este singur la parinti si stam cu mama sa .actele pe casa sunt pe amandoi .vreau sa stiu ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)