avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Filmare cu camera video in loc public
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Filmare cu camera video in loc public

Buna ziua,

anticipat sa ma scuzati in cazi ca deja a fost dezbatuta acest subiect.
Doresc sa stiu 2 lucruri esentiale pentru mine personal (si altii care sunt in situatia mea).
Fiind un biciclist impatimit (rareori ma deplasez cu masina) pentru siguranta mea am investit intr-o camera mica de filmare cu care filmez toate evenimentele care se petrec pe traseul parcurs. Intrebarile sunt:

1. avem vre-o lege care ne permite sa filmam in loc public fara sa primim vre-o amenda din partea unei institutii cu acest drept (politie, jandarmerie.. ce o mai fi)? Daca da, sunteti amabili sa ma indrumati spre aceea lege?

2. In caz ca filmez un eveniment anume (e.g. accident de masina, cineva ma acroseazaz cu masina s.a.m.d.), in tribunal se poate accepta filmarea ca si dovada? Sau atata timp cat nu este camera de video omologat ca si cea de la politie nu se va tine cont de nici o filmare in tribunal? As dori mai multe informatii pe aceasta tema daca sunteti amabili.

Va multumesc anticipat.

Cu stima,
- Béla

PS: Din pacate nu stiu unde anume m-as incadra exact cu aceasta tema, in caz ca nu este unde trebuie rog sa fie mutat la subiectul adecvat.
Cel mai recent răspuns: Azorel2010 , utilizator 17:41, 10 Septembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1) Nu exista lege care sa va interzica sa va filmati parcursul rutier (din contra as putea spune ca toti participantii la trafic ar trebui sa faca asa ceva, dar asta este alta discutie).
2) In cursul urmaririi penale si/sau in instanta se tine seama de aceste inregistrari, deoarece potrivit codului de procedura ele pot constitui mijloace de proba.

Un aspect care poate fi ilegal in aceasta activitate descrisa de dvs este colectarea, arhivarea si apoi utilizarea in alte scopuri decat cele declarate, eventual ilicite, a datelor si inregistrarilor respective, dar nu cred ca se poate gandi cineva la asa ceva. Insa asa cum ati expus dvs situatia nu aveti de ce sa va faceti griji.
Va multumesc mult pentru explicatia oferita. De stocat nu stochez absolut nimic (mai putin ceea ce filmez/pozez pentru mine personal -peisaje in general-). In caz ce un eveniment neplacut filmarea/pozarea va ramane pana ce isi va indeplini scopul acolo unde se va cere la momentul oportun.

Multumesc inca odata.

Cu stima,

- Béla

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Filmare cu camera video in loc public Azorel2010 Azorel2010 Buna ziua, anticipat doresc prin a-mi cere scuze, ca revin cu acest subiect, care deja mi-a fost explicat anul trecut in septembrie (vezi ... (vezi toată discuția)
Montare camere video pe spatiul privat, dar pentru supraveghee spatiu public + privat (loc parcare) ? mariusp85 mariusp85 Buna ziua! As dori o clarificare, din punct de vedere legal, daca se poate, la situatia de mai jos: Sunt proprietar de imobil (apartament) + autoturism ... (vezi toată discuția)
Camera de filmat la bordul masinii ionutmihai05 ionutmihai05 Buna ziua, Recent am avut o discutie cu un prieten referitoare la utilizarea camerelor de filmat la bordul masinii. Sunt interesat sa achizitionez un astfel ... (vezi toată discuția)