avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nelamuriri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nelamuriri

As avea si eu cateva intrebari la care sper sa primesc un raspuns cat mai exact:

1) Eu si sotul meu locuim in casa mea, obtinuta de la parintii mei inainte de casatorie. Stiu ca se poate face contract de donatie catre sot pentru jumatate din casa. In acest contract se poate pune o clauza in care sa se stipuleze faptul ca in caz de divort sotul meu nu are nici un fel de pretentie la casa mea, ci doar la cheltuielile de imbunatatire care au fost facute pe parcursul casatoriei? Se va respecta in instanta aceasta clauza?

2) Impreuna avem un copil de aproape 1 an. In caz de divort, exista situatii in care sotul mi-ar putea lua copilul? Daca "da", care ar fi acelea?

3) In cazul in care avem economii la banca in depozit facut numai pe numele sotului, acei bani sunt subiect de partaj? Stiu ca ar putea sa scoata acei bani si sa-i puna pe numele altcuiva. Dar daca as avea extrase de cont lunare, acestea mi-ar folosi la dovedirea faptului ca am avut bani in cont economisiti in timpul casatoriei? Mi-ar mai folosi la ceva acele extrase daca el ar scoate toti banii din cont si ar face ce doreste el cu ei?

Cel mai recent răspuns: dorufr , utilizator 10:26, 1 Februarie 2006
Problema este destul de complicata si nu am pretentia ca eu le stiu pe toate,dar din experienta pe care o am ca si jurist stiu ca bunurile dobindite inaintea casatoriei sunt bunuri ale celui care este proprietar sau care le-a dobindit in orice mod legal.In aceasta situatie imobilul nu este supus partajarii ca urmare a divortului.
In situatia in care Dvs.veti face un contract de donatie cu sotul sau cu fostul sot,la partaj acesta va putea revendica partea pe care i-ati donat-o,care a devenit prin donatie proprietatea lui.Pentru restituirea acestei parti nu este suficient sa faceti dovada ca ati detinut anterior intregul imobil ca unic proprietar,dar va trebui sa despagubiti persoana in baza unui contract de vinzare-cumparare daca sunteti deja despartiti sau din nou a unui contract de donatie daca Nu ati divortat, la valoarea actualizata a acelei parti a imobilului la care se adauga contravaloarea investitiilor aduse pentru imbunatatirea confortului.
In legatura cu copilul mic ,in general instanta incredinteaza spre crestere si educare copilul mamei,in baza unei anchete sociale intocmite la cererea instantei de judecata civila de catre Serviciul de Autoritate Tutelara din Primaria loculuiu unde domiciliati.In baza acestei anchete sociale se stabileste daca copilul in urma divortului are posibilitatea prin raminerea la mama la o dezvoltare corespunzatoare,nu va fi lipsit de confort sau drepturi,si ca parintele la care ramine are posibilitatea materiala si obiectiva de a-i asigura viitorul.Deci sotul nu va poate lua copilul decit daca va face dovada ca nu sunteti in masura sa il cresteti,aveti afectiuni psihice sau fizice care nu va permit sa cresteti copilul (dovedite cu acte medicale),suferiti de alcoolism cronic,sunteti decazuta din drepturile parintesti,etc.
In legatura cu depozitul la banca de pe numele sotului Dvs.,daca se face dovada ca acesta provine din sume de bani dobindite din salarii,sau dintr-un venit anterior din timpul casatoriei (dovedite cu acte legale),suma este partajabila.
Speta Dvs.are mai multe ascunzisuri, pe care noi nu le cunoastem si care pot schimba eventuala hotarire a instantei !
Stimata doamna! Situatia dvs.nici pe de parte nu este atat de dificila pe cat pare.In ceea ce priveste locuinta dobandita inainte de casatorie ,este evident nu este partajabila.Am inteles ca ati incheiat cu sotul un contract de donatie ,transferand 1/2 parte din locuinta pe numele acestuia.Nici/o problema
DONATIA DINTRE SOTI ESTE REVOCABILA !!! In orice moment va puteti duce la un notar si solicitati acest lucru,eliminandu/l ca proprietar.Partajabi e fiind eventualele investitii(inbunatatiri).
Cu referire la copil nu ma pot pronunta intrucat nu stiu cine s/a ocupat de cresterea si ingrijirea acestuia,la cine se gaseste in momentul de fata.Cert este ca un copil de 1 an se ia de la mama doar cand sunt serioase motive,cum sunt cele exemplificate in primul raspuns.
In ceea ce priveste banii din banca,daca acestia au fost depusi in timpul casatoriei si nu reprezinta o mostenire,donatie etc. sunt bani comuni si partajabili.Dvs.aveti o situatie comoda in sensul ca fostul soti va avea sarcina probei ca suma depusa este bun propriu.
imediat REVOCATI donatia, faceti un contract de coabilitare sau postmariaj si scrieti exact ce vreti si ce dati in caz de divort. puneti si problema copilului, oblogatoriu pina la majorat v-a fi ingrijit si crescut de catre mama, cu optiunea de parte intretinere50% de catre tata.
nu aveti incredere nici in umbra dv., oamenii se schimba radical cind nici nu te astepti. contractul trebuie facut la avocat, semnat de amindoi si depozitat in seif la banca .
Nimeni nu a fost prea atent. Eu doar am intrebat daca intr-un contract de donatie se poate stipula ca in caz de divort sotul nu va avea nici o pretentie asupra casei. Pana in momentul de fata nu am facut nici un fel de contract. Casa este pe numele meu si cred ca asa va ramane. Cu sotul nu sunt in proces de divort, insa am intrebat ca fapt informativ.

In al doilea rand, donatia poate fi revocata numai in cazul in care s-a nascut un copil dupa ce as fi incheiat acest contract de donatie cu sotul meu. Insa nu este cazul acum. Copilul este deja nascut. Daca as face contract de donatie, ar trebui sa mai fac inca un copil pentru ca sa o pot revoca, ceea ce imi este cam peste mana.

Probabil ca cel mai bine ar fi sa las lucrurile asa cum sunt acum: casa pe numele meu. Iar daca, Doamne fereste, se va intampla sa divortam, cel putin raman in casa mea.

Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Clauza despre care vorbiti nu poate fi inserata in contractul de donatie, dar donatiile intre soti sunt prin excelenta revocabile. Altfel spus, daca vedeti ca se poate ajunge la divort mergeti la notariat, revocati donatia si comunicati revocarea sotului (prin executor judecatoresc) facand mentiunea si la cartea funciara.
PS. dupa divort nu veti mai putea revoca donatia prin procedura aratata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare casa ContSters117133 ContSters117133 Sora mea, divortata de 11 ani, cu partaj, vrea sa -mi faca act pe o casa pe care o avem de la parintii nostri. Nu cred ca acesta casa a facut obiectul ... (vezi toată discuția)
Contract donatie 1/2 teren - probleme credit ipotecar MCornel MCornel Buna seara, As avea nevoie de cateva lamuriri daca se poate. In urma cu aproximativ o luna am aflat ca nu pot aduce la banca ca si garantie casa din cauza ... (vezi toată discuția)
Partaj divort copil minor eugen_2012 eugen_2012 buna ziua eu si sotia mea avem un copil in varsta de 3 ani avem o casa dobandita de noi in timpul casatoriei vrem sa divortam si suntem amandoi de acord cu ... (vezi toată discuția)