Pe pagina Consulatului General al Romaniei la Los Angeles secciunea: Acte notariale putem citi:
Pentru recunoașterea de către autoritățile române a valabilității și efectelor unei procuri sau a unei declarații redactată în străinătate, legea prevede doua proceduri distincte:
autentificarea actului de către consul; sau
certificarea documentelor întocmite de un notar SUA, cu apostila prevazută de Convenția de la Haga din 1961 privind scutirea de legalizare a actelor publice, de către Secretarul de Stat al Statului pe teritoriul căruia se întocmesc documentele.
B. Certificarea documentelor cu apostila prevazută de Convenția de la Haga din 1961 privind scutirea de legalizare a actelor publice
În cazul în care solicitantul nu se poate deplasa personal la sediul consulatului pentru autentificarea procurii, el poate îndeplini procedura următoare:
autentificarea procurii la un notar public autorizat de pe teritoriul SUA și trimiterea ulterior a procurii notarizate la Office of the Secretary of State al statului în care este înregistrat notarul, pentru certificarea documentului cu apostila prevazută de Convenția de la Haga din 1961 ("Apostille Process").
De ce o astfel de procura ( contine apostila si stampila Biroului Secretarului de Stat din California) nu este considerata valabila?¿
Multumesc.
Sora mamei mele care este cetatean american doreste ca mama s-o reprezinte in Romania pentru obtinerea Certificatului de Mostenitor si vanzarea bunurilor mostenite etc. Notarul desemnat considera ca procura trimisa nu este buna, valabila si cere supralegalizarea procurii la Consulatul General al Romaniei la Los Angeles. Procura este redactata in limba romana, folosindu-se o alta procura (facuta in Romania) ca model. Notarul public din America care a semnat procura cunoaste limba romana. Asa cum am scris mai sus procura are Apostila de la Haga si stampila de la Office of the Secretay State California. Nu inteleg de ce se neaga sa ia in considerare procura trimisa.
Multumesc.