Buna ziua!
Va scriu cu rugamintea da a ma ajuta cu un sfat juridic care ar putea duce la rezolvarea problemei mele. Seful meu are o relatie amoroasa cu o colega de-a mea din birou, colega cu care am avut niste altercatii prin aprilie cand din cauza bufeurilor ei si insistentei de a tine usa deschisa, am pierdut o sarcina ( cauza pricipala fiind curentul in care am stat). Seful meu fiind fortat de aceasta sa rezolva cumva atmosfera din birou a hotarat sa ma dea pe mine afara, si drept urmare a inventat ca am furat bani din firma. Acest aspect este inca in discutie dat fiind ca eu il consider litigiu de munca am angajat un avocat sa imi depuna o plangere impotriva lor la tribunal. Eu stiu ca un om este nevinovat pana la proba contrarie...In data de 28 iulie in urma unor discutii rapide si pe fuga am fost pusa pe liber. Dimineata a fost totul ok iar pe la 10 am fost anuntata ca sa plec, fiind condusa sub paza afara din birou fara a-mi putea lua macar lucrurile personale pe care le-am avut la birou timp de 2 ani si jumatate. Cat despre decizia de incetare a contractului de munca am fost informata ca a fost trimisa prin curier la adresa de pe buletinul meu insa nu am primit nimic. Deasemenea au fortat nota si au trimis si la sediul firmei sotului meu decizia de incetare a acestui contract, adresa la care nu s-a primit acest document pentru ca nu aveau motive sa il primeasca.
Drept urmare ei sustin ca au trimis iar eu nu am primit nimic. Trecand peste acest aspect tot insist din iulie sa mi se dea cartea de munca. Acum 3 saptamani am sunat la fosta firma sa intreb din nou de cartea de munca si am fost informata ca am luat-o deja. Am ramas stupefiata sa aflu ca eu am luat-o acum ceva timp :stunned: . Saptamana trecuta, deci la sfarsitul lunii septembrie am trimis un e-mail catre fosta mea firma in care solicitam un termen la care sa vin sa imi ridic cartea de munca. Am fost informata in cursul zilei de ieri tot prin intermediul unui e-mail urmatoarele, citez: "Am fost cu cartea de munca la ITM insa inca nu s-a finalizat completarea ei si, avand in vedere felul in care lucreaza ITM, nu suntem in masura sa-ti oferim un termen precis cand vom avea cartea de munca gata completata.". Nu mai stiu cum sa procedez sa o recuperez. In ultima instanta m-am gandit sa le fac o plangere la ITM si poate asa fortez cumva primirea cartii de munca.
Va rog sa imi dati un sfat cum pot proceda sa imi recuperez cartea de munca.
daca angajatorul tine carnetele de munca, atunci cu ce scop sa fie ele trimise la ITM? Iar daca aceasta scuza nu este decat "nisip in ochi" si intr-adevar carnetul este la firma, pe langa sesizari si plangeri, cred ca ar fi bine mai intai sa trimita o cerere scrisa prin care cere decizia de concediere daca aceasta exista si daca da, eliberarea carnetului de munca, dar sa fie trimisa prin scrisoare recomandata, ca sa se poata dovedi dupa aia in instanta ca nu le-a primit si ca le-a cerut. In cazul asta, angajatorul este obligat sa raspunda in 30 de zile calendaristice, tot in scris. Mail-urile nu se incadreaza ;)
Carnetele de munca tinute la sediul angajatorilor TREBUIE trimise la ITM cand se opereaza vreo modificare aparuta la contractul de munca pentru a fi vizate de ITM. Deci Carnetul de munca inchis de catre firma e trimis la ITM pentru a se verifica valabilitatea inscrisurilor pe baza deciziilor sau actelor aditionale in copie de la firma.
Decizia de incetare a contractului de munca trebuie trimisa angajatului in termenul prevazut de lege, adica pana la finalizarea perioadei de preaviz .
Carnetul de munca nu poate fi retinut de catre angajator dupa incetarea raportulrilor de munca mai mult de 30 de zile si angajatorul are obligatia de a restitui carnetul angajatului in termenul de mai sus. Orice neintelegeri aparute intre angajat si angajator se solutioneaza in instanta si carnetul nu poate fi oprit drept garantie sau disciplinar sub nici o forma.
Dupa parerea mea, puteti sa actionati firma in judecata, sa cereti daune pentru modul in care ati fost concediata, sa va repuna in drepturi, sa vi se aduca dovezi ca vi s-a trimis la domiciliul legal decizia de incetare a raporturilor de munca, confirmarea de primire pe care sa fie scris de la posta ca nu ati fost gasita la domiciliu.
Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a)-adica avertismentul scris dar si aici e de discutat, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
cat priveste carnetul de munca legea spune asa:
Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
Cititi mai multe in decretul nr.92 din 1976.
Asadar puteti sa il dati pe angajator in judecata, nu se percepe taxa de timbru fiind litigiu in munca, gasiti-va un avocat care stie sa va apere interesele, ca din cate vad eu avocatul dvs. nu prea a facut nimic in acest sens si faceti plangere la ITM- ASTA IN PRIMUL RAND.
SUCCES!
Carte de munca
asandra2004
Sunt administratorul unui s.r.l.si am o problema cu un fost angajat. Acesta fara sa-si dea demisia si fara sa predea bunurile ce i-au fost incredintate, ... (vezi toată discuția)
Probleme
vasid
povestea mea este in felul urmator pana de curand am lucrat sofer pe comunitate in timpul contractului patronul nu a respectat data de salariu lam anuntat ca ... (vezi toată discuția)