avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA- ul poate angaja un membru al familiei?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA- ul poate angaja un membru al familiei?

Buna ziua!
Este posibil ca in cadrul PFA_ului pe care al detin sa pot angaja cu contract de munca un membru al familiei, mai precis pe sotul meu? Daca da acesta poate beneficia de asigurare medicala , CAS / CASS ?
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2017
dobru monica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 8 Septembrie 2017
1. OUG 44/2008 prevede la art.17 alin.1 ca, PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii.

Prin urmare, sotul dvs avea incheiat c.i.m. cu PFA-ul al carui titular sunteti.

2. De asemenea, sotul dvs poate desfasura activitate pe PFA - fara incheierea unui c.i.m. - daca solicitati înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor privind participarea în mod obişnuit a soţului la activitatea desfăşurată de persoana fizică autorizată, pe baza declaraţiei dvs. pe propria răspundere şi a certificatului de căsătorie.

3. Daca va fi angajat cu c.i.m. va fi asigurat la pensii, somaj si sanatate.

4. Persoana fizică ce desfăşoară activităţi economice ca PFA este asigurată în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege.
In conditiile in care eu nu am cotizat la CAS pentru asigurarea medicala, drept urmare nu am dreptul la aceasta, care il voi angaja pe sot cu c.i.m. va trebui sa cotizez la stat pentru el?
In calitate de angajator , aveti obligatia sa platiti toate contributiile si impozitele aflate in sarcina dvs., precum si sa retineti si sa virati contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana angajata pe pfa ContSters333991 ContSters333991 Buna ziua. Am un PFA si as vrea sa ma angajez atat eu, cat si sotul. In REVISAL in ce calitatea ne trecem? Mentionez ca, doar eu sunt titularul ... (vezi toată discuția)
Contributii stat mirelamoldoveanu mirelamoldoveanu Care sunt reglementarile legislative conform caruia o pers. fizica lucreaza in particular nefiind angajat dar isi plateste din mana contributiile catre stat? (vezi toată discuția)
Cim pentri intreprindere individuala celeterm celeterm Titularul Intreprinderii Individuale isi poate incheia contract individual de munca la I.I. la care este titular ? (vezi toată discuția)