La deschiderea succesiunii dupa moartea tatalui nostru ,am constatat :Ca' acesta a lasat prin testament intreaga sa avere unei nepoate de Sora.Clauza cerea sa fie ingrijit cat traieste si sa se respecte tradita crestina dupa moartea sa,ceea c'è nus- a respectat.Putem cere noi Ca' fii(2) nulitatea testamentului?
Libertatea testamentara nu este absoluta, legea prevazand in mod expres anumite ingradiri, cea mai importanta fiind institutia rezervei succesorale prevazuta in favoarea unor mostenitori legali si care este sustrasa actelor liberale ale celui care lasa mostenirea, fie ca este vorba de liberalitatile facute in timpul vietii (donatii), fie pentru cauza de moarte (legate).
Legea prevede expres care sunt mostenitorii rezervatari, deci aceia care nu pot fi inlaturati de la mostenirea defunctului: descendentii in orice grad, parintii si sotul supravietuitor. Spre exemplu, daca defunctul a lasat legate in favoarea uneia sau mai multor persoane care nu ar avea vocatie legala sa vina la mostenire, dar pe langa acestea exista si mostenitori rezervatari, atunci mai intai se va stabili cota legala a acestora din urma si abia apoi se vor putea executa dispozitiile testamentare. Angajati un avocat pt reductiunea liberalitatilor excesive.