1. Dupa nastere, faceti o cerere catre angajator si cereti sa vi se dea un salariu mediu pe unitate. Invocati baza legala, art.51, litera c) din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
...
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
2. Daca nu primiti banii puteti sa-l dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Eu nici pana in ziua de azi nu am primit acel salariu mediu pe unitate.
Baietelul meu ,joi implineste 2 anisori iar eu cererea respectiva am imanat-o angajatorului acum 4 luni,dar nu a vrut sa-mi dea nr. de inregistrare,am trimis-o din nou prin posta cu comfirmare de primire si a venit din nou plicul la mine deoarece angajatorul nu a vrut sa o primeasca.
Acum ma gandesc daca o sa mai primesc vreodata acestiu bani,care pana la urma sunt dreptul meu.
Angajatorul nu mai doreste sa ma primeasca la vechiul loc de munca dar nici sa-mi de-a INDEMNIZATIA DE SOMAJ,in conditiile in care dansa mai are sa-mi plateasca si concediu pe 2006,pe care nu am luat nici banii ,dar nici concediu efectuat,imi spuna ca ce bani sa-mi de-a ?ce nu iti aduci aminte ca ai semnat statul de plata?
La firma respectiva nu se semneaza state de plata,decat daca se anunta vre-un control mare,si atunci o data pe an.Nu stiu daca in 8 ani am semnat 10 state de plata.
Eu pe data de 07-10-2009 trebuie sa ma prezint la locul de munca,in conditiile in care postul meu este ocupat,si danza nu doreste sa ma primeasca ,ce am de facut?
Sa raman la servici timp de 8 ore?
Ma gandesc ca daca plec acasa sa nu ma de-a afara pentru neprezentare,cu toate ca ea nu ma primeste.
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Incalcarea acestei prevederi legale atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, a persoanelor vinovate.
Si daca trece si anul asta fara sa actionati angajatorul in instanta la tribunalul teritorial de care apartineti cu domiciliul, nu veti mai putea avea pretentia platii concediului de odihna din 2006 intru-cat termenul de prescriere pentru plati salariale e de 3 ani.
In ce priveste termenul de prescriere pentru acel salariu dat la nastere, din cate stiu e de 6 luni...sper sa ma-nsel!