avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu bonus pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu bonus pentru nastere copil

Buna seara,

Conform legii se primeste un salariu atunci cand dai nastere la un copil? Eu voi naste intr-o saptamana, as dori sa stiu cum se procedeaza.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:26, 13 Martie 2018
Intr-adevar, termenul de prescriptie pentru acordarea ajutorului dat mamei pentru nasterea copilului este de 6 luni, potrivit art.283 C.umn.
stimate freelis va inselati
termenul in care poate depune cerere pentru salariul bonus prevazut ce contractul colectiv unic la nivel national pentru anii 2007-2010 este de 3 ani de la data nasterii dreptului ( in speta data nasterii copilului ) conform codului muncii -titlul XII-art. 283 litera c si e (2).
in prezent chiar eu am chemat in instanta angajatorul pentru plata acestui ajutor platit mamei , si sunt functionar public .
Nu ma insel deloc... potrivit art.283 C.mun., cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.

Ajutoarele pentru nastere nu sunt venituri de natura salariala pentru a se aplica termenul de prescriptie de 3 ani prevazut pentru drepturile salariale neachitate.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Acest salariu , il primesti obligatoriu de la angajator chiar daca in contractul de munca individual nu este prevazut asa ceva?
Acordarea unui ajutor pentru nastere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)
Salariu-bonus la nastere anca_2007 anca_2007 Buna, am aflat de curand de salariul-bonus la care au dreptul noile mamici, conform contractului colectiv de munca. Numai ca: am nascut in urma cu aproape 2 ... (vezi toată discuția)
Termen solicitare ajutor pentru nasterea unui copil adrianf adrianf Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie foarte importanta pentru mine.Sotia mea a nascut in luna martie 2010.Inainte de nastere a lucrat ca si ... (vezi toată discuția)