avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce se întâmplă cand ești citat de către DIICOT ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce se întâmplă cand ești citat de către DIICOT ?

Bună seara,
Scriu acest mesaj pentru a primi un sfat de la cineva care cunoaște procedura penala în ceea ce privește consumul de droguri de risc ( marihuana ). Luna aceasta s-a făcut un an de când am fost percheziționat de către un echipaj de politie în urma căruia s-a găsit asupra mea o cantitate mica de marihuana ( 0.2 g ). Am fost la secția de politie unde am dat o declarație, dupa care un agent a sigilat substanță și a spus ca o trimite către DIICOT iar mai apoi acestia urmând sa mă contacteze pentru clarificări. Am plecat speriat, fiind prima data când am fost pus intr-o astfel de situație, iar următoarele săptămâni am stat cu ochii pe cutia poștală și atent la orice apel cu număr "necunoscut". După o perioada am crezut ca sunt norocos și ca poate la o așa cantitate nu se mai obosesc sa intre pe fir. Greșit. Astăzi am primit o citatie în care sunt rugat sa mă prezint la DIICOT pentru dosarul penal deschis cu numele meu. Nu știu exact care este procedura dar din ce am reușit sa înțeleg nu contează cantitatea de substanta, în lege nefiind specificat acest lucru. Am consumat ocazional marihuana și ce a fost găsit asupra mea era pentru consum nicidecum pentru vânzare. Important de știut este ca nu eram singur când am fost oprit de echipajul de politie; eram împreună cu un prieten care a dat o declarație in calitate de martor acum un an. O sa fie și el citat acum ? I se poate schimba calitatea de martor în suspect în urma declarație ce urmează ? Este recomandat sa mă duc însoțit de avocat sau nu este cazul ? În tot anul acesta telefonul meu putea fi ascultat ? Ce se întâmplă când ajung la DIICOT în aceasta prima faza (sper eu, ultima) ? Am în minte o camera de interogatoriu cu clișeul polițistul bun și cel rau :). Va mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 10:04, 9 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru cercetarea spetei,urmeaza sa fiti audiat
Daca existamartor,urmeaza ca si acesta sa fie audiat
Este de preferat sa apelati la serviciile unei persoane specializate care sa aibe acces la dosar sa poata analiza continutul acestuia,astfel incat sa hotarasca strategia de reprezentare si de aparare a intereselor dv
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa ce v-au depistat, polititsti au intocmit PV de constatare a infractiunii flagrante, au sigilat probele si le-au trimis la expertiza.
PV constituie actul de sesizare al organelor de urmarire penala si imediat dupa se incepe urmarirea penala in rem.
Dupa ce a venit raportul de constatare tehnico-științifică si din concluzii rezultă că probele ridicate de la dvs reprezintă cannabis, se dispune inceperea urmaririi penale in personam, cand capatati calitatea de suspect.
Acum sunteti citat sa va aduca la cunostinta acuzatia.
Aveti toate drepturile si obligatiile specifice inculpatului prevazute la art. 83 si 108 c.p.p.
În cazul săvârşirii infracţiunilor prevăzute la art. 4 din Legea 143/2000, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai bine ar fi să mergeți însoțit de avocat și să nu dați declaratii până când avocatul nu ia cunoștinăță de conținutul dosarului.
În acest sens formulați o cerere de consultare a dosarului, întemeiată pe art. 94 dacă mergeți însoțit de avocat sau pe temeiul art. 83 Cod procedură penală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura posesie de droguri Uergur Uergur Buna! In urma cu 3 luni am fost prins cu o cantitate de 0.5-0.6g de canabis de catre politia locală. Dupa ce am fost la sectie, mi s-a luat o declaratie in ... (vezi toată discuția)
Posesie de cannabis Nuffy Nuffy Acum cateva luni eram afara impreuna cu in prieten pe o banca in fata unei scari de bloc, foarte aproape de domiciliul lui. In jurul orei 1:00 se opreste in ... (vezi toată discuția)
Agresiuni din partea procurorilor diicot MihaiAndreiCristian MihaiAndreiCristian Buna seara, am fost citat ca suspect intr-un dosar de trafic si consum de droguri ( nu o sa spun unde si numele procurorilor s.a.m.d) . Ceea ce conteaza este ... (vezi toată discuția)