avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca mama intra din CIC1 direct in prenatal, tatal mai ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca mama intra din CIC1 direct in prenatal, tatal mai poate bebeficia de luna obligatorie de concediu paternal?

Buna ziua,

Am si eu o intrebare despre concediul obligatoriu de 1 luna a celuilalt parinte, a sotului meu, daca imi puteti raspunde va rog frumos.
Am cateva nelamuriri daca ma puteti ajuta inseamna mult pentru mine, pentru ca nu stiu incotro sa ma indrept si nu are nimeni raspunsurile respective.

Momentan sunt in concediul de cresterea primului copil si am ramas insarcinata cu al doilea copil. Am sarcina avansata, in curand fac 8 luni de sarcina. Trebuie sa reincep serviciul, pentru ca imi expira concediul de maternitate si peste 6 saptamani voi naste.

Intrebarile mele:

1. Doctorul de familie si ginecologul mi-au spus ca trebuie neaparat sa intru din Cic 1 in pre-natal, pentru ca e sarcina avansata si sa evit complicatiile si sa nu nasc prematur.

Daca eu intru in concediul pre-natal direct din Cic 1, sotul meu mai poate beneficia de acea luna de concediu care ii revine tatalui sau nu mai are voie daca eu am imediat dupa maternitate, concediul medical (voi avea doar perioade asimilate pentru calculul indemnizatiei celui de al doilea copil), pentru ca in acest caz sotul va fi nevoit sa renunte la luna respectiva, pentru ca problemele din sarcina nu imi permit sa lucrez fizic?

2. Mai depun cerere pentru reinceperea activitatii la serviciu in ziua urmatoare in care primul copil implineste un 1 an si 11 luni sau prezint la angajator direct certificatul medical de sarcina si lauzie?

3. Si ultima intrebare, daca se poate sa ma lamuriti va rog frumos despre calculul celor 6 saptamani de medical sarcina si lauzie, daca voi primi minimum-ul pe economie sau trebuie sa ma adresez AJPIS pentru o adeverinta de venit sau cui sa ma adresez ca nu stiu deloc incotro sa ma indrept ca sa ma pot adresa biroului de la HR de la angajator?
Si cum se va calcula si noua indemnizatie de maternitate, pentru cel de al doilea copil, pentru CIC2 2?

Va multumesc din suflet daca ma puteti ajuta. Un raspuns m-ar ajuta sa ma linistesc ca sa stiu cum sa procedez ca sa fiu in regula cu angajatorul si sa stie si sotul daca mai depune actele pentru dreptul la concediul lui sau daca acest lucru inseamna ca eu nu mai am dreptul la concediul medical de sarcina si lauzie, avand in vedere ca ar fi legat de concediul de 1 an si 11 luni al cresterii primului copil?
Cel mai recent răspuns: AM13 , utilizator 12:04, 11 Octombrie 2017
Va multumesc din suflet, domnule consilier, atat pentru tot ajutorul dvs, cat si pentru toate raspunsurile dvs. profesioniste.
Tin sa va spun ca va multumesc frumos si ca prin ceea ce faceti, realizati numai fapte bune si frumoase pentru toti semenii care au mare nevoie de sfaturile, indrumarile si ajutorul dvs.
Cu respect si numai bine.
Buna ziua, domnule consilier,

Vreau sa va rog frumos in limita timpului dvs., daca imi puteti spune daca trebuie sa anunt si la PRIMARIE faptul ca imi reiau activitatea dupa finalizarea concediului de crestere a primului copil (reincep activitatea la o zi dupa finalizarea cic), dar cum ziceam voi intra direct din cic 1 in concediul prenatal.
Va intreb ca sa am fisa de venit corecta pentru calcularea celui de-al doilea concediu de cresterea copilului 2 si sa procedez legal corect si sa nu trebuiasca sa fiu nevoita sa returnez indemnizatia pentru primul copil de pe ultima luna din concediu.

Va multumesc frumos pentru intelegere si pentru absolut tot si imi cer scuze pentru deranj.
Multumesc enorm.
Buna ziua si imi cer scuze, succint, nelamurirea mea ar proveni din faptul ca nu stiu daca anunta angajatorul primaria ca mi-am reluat activitatea dupa finalizarea cic 1, chiar daca eu intru direct din cic 1 in concediul prenatal, pentru ca sunt insarcinata din nou sau trebuie sa anunt eu personal primaria sau eu nu trebuie sa mai anunt nimic, pentru ca reincep activitatea legal, exact dupa terminarea cic 1.

Imi cer scuze si va multumesc frumos chiar daca mi se poate sau nu oferi un raspuns, eu oricum multumesc frumos ca am fost ajutata pana acum cu nenumarate indrumari in problema mea de viitoare mama .

Si domnului consilier juridic, ii multumesc din suflet, pentru ca mi-a acordat ajutor si consiliere si tot respectul pentru dvs,, pentru profesionalismul dvs. si pentru absolut tot.

Numai bine si va multumesc anticipat.
Anuntarea Primariei o faceti dvs si nu angajatorul.
Va multumesc foarte mult, domnule consilier pentru raspunsul dvs.
Va doresc numai bine si sa aveti o zi placuta in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Al 2-lea concediu de maternitate pufi22 pufi22 buna am si eu o intrebare legata de legislatia in vigoare cu privire la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului. concediul de maternitate este de 24 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere al doilea copil ralfo ralfo Buna ziua! Am urmatorul caz: sunt in concediu crestere copil (2 ani), copilul face doi ani pe 12.02.2015. Incepand cu data de 12.01.2015 ar trebui sa intre in ... (vezi toată discuția)
Am vreo sansa sa beneficiez de concediu prenatal ? diana192 diana192 buna ziua,am lucrat cu carte de munca din 01. 01 .2013 pana in 10.07.2013.iar dupa aceea am fost in concediu fara plata pana in data de 02.10.2013.din data de ... (vezi toată discuția)