La firma la care lucrez, in loc de contractele de colaborare sau contracte de munca, se semneaza doar aceste contracte de cesiune.
Sunt legale? In ce conditii pot demisiona dupa semnarea unui asemenea contract? Sunt obligata de a da preavis, sau pot demisiona la zi?
Ce activitate prestati dvs.? se inscrie in domeniul drepturilor de autor?
In cazul unui contract de cesiune drepturi de autor nu se aplica prevederile codului muncii, verificati in contract care sunt conditiile de reziliere a acestuia la initiativa dvs.
Daca este in realitate vorba despre un contract de munca, deghizat in contract de cesiune drepturi de autor, va puteti prevala de dispozitiile din dreptul muncii - de ex. daca sunteti concediata abuziv puteti invoca in instanta constatarea faptului ca aveti incheiat de fapt un contract de munca si nu unul de cesiune drepturi de autor si sa vi se respecte toate drepturile care decurg din statutul de salariat.
De asemenea, daca doriti sa demisionati fara preaviz, in dreptul muncii este consacrata aceasta posibilitate pentru angajati, atunci cand angajatorul nu isi respecta obligatiile ( art. 79 al. 3 codul muncii).
Depinde ce este contractul real existent intre dvs. si firma respectiva - un contract de munca deghizat sau un simplu contract de cesiune drepturi de autor.
Tipul activitatii este vanzare prin telefon a unor servicii, deci nu prea ar avea de aface cu drepturi de autor, unde am mai lucrat mereu am avut contract de munca si a fost totul in regula. Doar k aici mediul si conditiile d emunca nu mi se par a fi respectabile si de aceea sunt interesata a inceta colaborarea. In contractul ce l-am semnat cu firma angajatoare, se specifica conditile preavizului, dar nu se mentioneaza nimic despre demisia la zi, in ce conditii se poate realiza. In acest caz s-ar putea aplica prevederile ce le-ati spus mai sus din art 79 al.3 codul muncii?
In aceste conditii eu ma gandesc ce s-ar intampla daca pur si simplu as demisiona la zi?
Cititi contractul pe care-l aveti, de drepturi de autor. Trebuie sa aiba clauze privind modul de incetare si in functie de ce scrie acolo puteti stii ce sa faceti,
daca nu e contract de munca nu se aplica Codul muncii, deci nu are ce cauta aici o demisie.
Dupa cum v-am scris, depinde care este interesul dvs.
Chiar daca nu este intitulat contractul contract de munca, din ceea ce scrieti tot un contract de munca ati incheiat, chiar daca deghizat intr-o cesiune de drepturi de autor.
Chiar daca nu aveati contract de munca scris, tot dreptul muncii s-ar aplica.
Consider ca puteti demisiona la zi, inregistrati demisia cu nr. de inregistrare, si invocati chiar aceste incalcari ale drepturilor dvs., si anume cel de a incheia un contract de munca in regula.
Daca aveti chiar cea mai mica problema cu firma respectiva, amenintati cu plangere si control ITM, si daca lucrurile sunt chiar sinistre, depuneti o sesizare la ITM cu privire la felul in care sunt exploatati oamenii de acea firma - cu siguranta in viitorul apropiat se vor reorienta spre incheierea unor contracte de munca in locul acelor fictive contracte de cesiune drepturi de autor....credeam ca scrieti articole sau chiar creati ceva:stunned:
In niciun caz raspunsul la telefon nu se incadreaza la creatie;)