avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Participare consilier juridic in comisia de evaluare
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Participare consilier juridic in comisia de evaluare

Spuneti-mi va rog, vi se pare normala participarea consilierului juridic in comisia de evaluare a ofertelor? In cazul meu, eu sunt singurul consilier juridic din institutie. Faptul ca si particip in comisie si avizez pentru legalitate contractul, nu cred ca e in regula. Avizul de legalitate este una din principalele noastre obligatii profesionale. Din pacate, in materie de achizitii publice rolul consilierului juridic nu este reglementat in mod clar si explicit. H.G. 925/2006 prevede doar ca trebuie sa semnam si noi nota justificativa a achizitiei. Conducerea mea merge pe ideea ca trebuie sa particip in comisie pentru a asigura asistenta juridica de specialitate deoarece colega de la compartimentul de achizitii publice (membru si ea in comisie) nu are studii juridice, motiv pentru care poate gresi. Asta inseamna intr-un fel ca eu ii fac treaba ei. Sa nu mai vorbim pe parcursul elaborarii documentatiei, avea pretentia sa stau aproape tot timpul langa ea sa o verific daca face bine ceea ce face.
Totusi, unde incepe si unde se sfarseste rolul consilierului juridic in materie de achizitii publice?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:10, 25 Noiembrie 2009
este f adevarat, rolul consilierului juridic in materie de achizitii publice, conform legislatiei in vigoare este redus doar la a aviza o nota justificativa, f importanta de altfel in procesul de achizitie publica. prin analogie insa cu dreptul comun, cat timp juristul e membru fara drept de vot, adik nu ia o decizie, respectiv poate fi secretar al comisiei, acesta nu este afectat. cat despre contract acesta il vizeaza de legalitate, pentru modul in care a fost luata decizia privind ofertantul castigator este direct raspunzatoare comisia si fiecare membru in parte.
ione_scu a scris:

Totusi, unde incepe si unde se sfarseste rolul consilierului juridic in materie de achizitii publice?

Exact acolo unde incepe si se sfarseste rolul juristului intr-o institutie.
Am vrut sa va spun ca nu inteleg intrebarea dvs. Achizitiile publice sunt un domeniu delicat din cel putin doua motive: legislatia aplicabila si gestionarea banilor publici.

Mie nu mi se pare normala participarea juristului in comisia de evaluare a ofertelor, mi se pare absolut necesara si obligatorie. Conducerea dvs. are dreptate, trebuie sa asigurati asistenta juridica de specialitate. Pentru toate problemele institutiei, nu doar pentru achizitii publice.

Daca se tine cont de ceea ce spuneti, ar trebui sa fiti cel putin multumit. Mie mi se pare important (as scrie "normal" dar nu traim intr-o societate normala) ca persoanele cu studii juridice sa aiba un cuvant de spus in orice institutie publica. Oricum, va doresc sa aveti parte de satisfactiile pe care le-am avut si le am eu pe plan profesional, desi n-am reusit, inca, sa mut muntii din loc. :)


Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspuns domnul coleg insa trebuie sa va spun ca in comisia de evaluare eu sunt un membru ca si ceilalti si nu doar secretar. De altfel comisia nici nu are un secretar numit prin decizia de constituire ci doar un presedinte si 4 membrii. Raportat la ceea ce spuneati, in aceasta situatie sunt direct raspunzator si pentru modul in care a fost stabilita oferta castigatoare, ceea ce imi afecteaza indeplinirea celorlalte atributii legate de avizele de legalitate.
Doamna Gabriela ati facut niste afirmatii bazate pe rationamente care nu au nici o legatura cu actele normative pe care ar trebui sa le stiti in calitate de consilier juridic.Normal nu inseamna si legal.Daca un consilier juridic este membru intr-o comisie sau mai multe si nu are stabilita in fisa postului aceasta atributie este normal ca ea sa fie remunerata.Nu poti sa dai consilierului juridic dintr-o institutie toate atributiile doar pentru ca el se presupune ca stie legile.Orice activitate desfasurata intr-o institutie publica de la condusul unei masini si pana la operatiuni contabile trebuiesc facute in concordanta cu legislatia ca doar nu o sa vina consilierul juridic sa le faca doar pentru motivul ca stie legile.
:offtopic:

@mefistos

Foarte tare raspunsul dvs. Offtopic dar m-a facut sa rad! Nu prea stiu nimic din "actele normative pe care ar trebui sa le stiu in calitate de consilier juridic", nu-i asa? :))

Ghinion, ce sa zic, mesajul dvs. n-are nicio legatura cu ceea ce-am scris eu in mesajul meu. Cam atat, sunt sigura ca nu e cazul sa dezvolt!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Atributiile juristului aleodor27 aleodor27 Intr-o procedura de achizitie publica, la finalul acesteia, juristul institutiei trebuie sa si intocmeasca contractul de atribuire sau doar sa-l vizeze de ... (vezi toată discuția)
Cu ce se ocupa serviciul resurse umane intr/o institutie bugetara elvercris elvercris Buna seara!Am si eu o nelamurire,daca ma poate ajuta cineva!Cine anume redacteaza deciziile directorului unei institutii bugetare in cazul in care nu are o ... (vezi toată discuția)
Institutie publica fara consilier juridic Sunrunner Sunrunner Sunt lovite de nulitate contractele de munca ale angajatilor dintr-o institutie publica pe care la avizul juridic nu se specifica in clar (consilier ... (vezi toată discuția)