Spuneti-mi va rog, vi se pare normala participarea consilierului juridic in comisia de evaluare a ofertelor? In cazul meu, eu sunt singurul consilier juridic din institutie. Faptul ca si particip in comisie si avizez pentru legalitate contractul, nu cred ca e in regula. Avizul de legalitate este una din principalele noastre obligatii profesionale. Din pacate, in materie de achizitii publice rolul consilierului juridic nu este reglementat in mod clar si explicit. H.G. 925/2006 prevede doar ca trebuie sa semnam si noi nota justificativa a achizitiei. Conducerea mea merge pe ideea ca trebuie sa particip in comisie pentru a asigura asistenta juridica de specialitate deoarece colega de la compartimentul de achizitii publice (membru si ea in comisie) nu are studii juridice, motiv pentru care poate gresi. Asta inseamna intr-un fel ca eu ii fac treaba ei. Sa nu mai vorbim pe parcursul elaborarii documentatiei, avea pretentia sa stau aproape tot timpul langa ea sa o verific daca face bine ceea ce face.
Totusi, unde incepe si unde se sfarseste rolul consilierului juridic in materie de achizitii publice?
Pai la ce se refera topicul actual? Evident ca actele normative care reglementeaza achizitiile publice.Daca vorbeam despre contabilitate erau altele.Nu am vrut sa va jignesc dar afirmatia ca un consilier juridic trebuie sa asigure asistenta juridica de specialitate e total diferita de atribuirea unui contract de achizitie publica.Probabil ati confuzat problemele, asistenta juridica imbraca forma unor consulatatii juridice(opinii) iar atribuirea presupune asumarea raspunderii cu privire la legalitatea cheltuirii unor sume de la bugetul local.
Iar ghinion, n-am confundat problemele, nu prea imi permit sa o fac atunci cand este vorba despre profesie. Cand am scris despre asistenta juridica de specialitate m-am referit chiar la participarea ca membru in comisie. Cum va spuneam in mesajul anterior, eu am scris una iar dvs. ati inteles altceva.
Nu stiu de ce credeti dvs. ca juristul unei institutii nu raspunde pentru opiniile sale, nu mai este de mult asa (cam de prin 2003 :)) ). In alta ordine de idei, acum cativa ani am fost membru in toate comitetele si comitiile unei institutii publice si nu m-am suparat deloc pe lume si viata. Si, ghinion, dar de data aceasta pentru mine, n-am fost remunerata pentru ca nu existau prevederi legale in acest sens.