avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor

intr-un divort cu minor,copilul a fost incredintat mamei in prima instanta (minorul avind 15 ani) acesta ne fiind intrebat in mod concret cu cine vrea sa locuiasca. Asa a hotarit judecatoarea ca ar fi mai bine.Minorul a ramas incontinuare sa locuiasca cu mie(tatal),mama careia isa icredintat copilul parasind atit domicilil cit si minorul plecind la munca in Italia.De 5 luni eu platesc alocatie de intretinere circa 500 RONI, lunar iar de acesti bani nu poate beneficia minorul intrucit mama refuza sa-i dea pe motiv ca nu avrut minorul sa locuiasca cu ea .In ce mod legal pot cere suma cumulata sa fie restituita in favoarea minorului si tot odata sistarea pensiei pina in apel .
Cel mai recent răspuns: ContSters22492 , utilizator 20:42, 3 Octombrie 2009
Trebuie sa formulati o noua cerere de reincredintare a minorului catre tata, cu obligarea celuilalt parinte de a plati pensie de intretinere.
minorul avind 15 ani) acesta ne fiind intrebat in mod concret cu cine vrea sa locuiasca.


De la varsta de 10 ani , audierea minorului e obligatorie, in camera de consiliu ,fiind importanta si dorinta acestuia , pe langa alte considerente , care conduc catre aflarea interesului minorului.
Daca doriti o schimbare , adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul , in vederea reincredintarii copilului minor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va inteleg, este o situatie mai mult decat ingrata. Solutie
1. Nu mai platiti pensie de intretinere ( asta daca nu s-a instituit poprire pe salariu), mama nu are decat sa va faca plangere pentru abandon de famile pt ca desi elementele constitutive sunt indeplinite daca parintele obligat la plata unei pensii de intretinere nu o achita 2 luni consecutiv, trebuie sa se dovedeasca ca aceasta pensia nu s-a platit cu rea- credinta, ori daca minorul locuieste la dumneavoastra, cerinta relei- credinte nu se poate retine in sarcina dumneavoastra.
2. Ca si cale legala de urmat- cerere de reincredintare minor catre dumneavoastra si sistarea platii pensiei de intretinere, minorul va fi audiat cu siguranta, iar martorii vor relata situatia de fapt reala. Succes
Multumesc pentru raspunsuri. Dar nelamurirea e daca pina in apel cind voi cere reincredintarea minorului sau chiar in apel daca fac dovada cu martori ca ea s-a folosit de aceasta suma si nu a dato minorului cum a fost stabilit de instanta poate fi obligata sa returneze banii minorului (aceasta suma se face prin poprire pe salariu)
Daca sunteti in apel si hotararea de incredintare nu e definitiva si irevocabila situatia se schimba. Deci daca in fond ati solicitat incredintarea minorului, este suficent sa declarati apel in care sa aratati ca instanta de fond a gresit incredintandu-i minorul mamei intrucat acesta nu doreste sa locuiasca cu dansa, dovada fiind si faptul ca, in fapt, minorul locuieste la dumneavoastra din proprie initiativa, ca mama nu se poate ocupa imediat de cresterea si educarea copilului, fiind plecata din tara si ca solutia justa ar fi ca acest minor sa va fie incredintat dumneavoastra. Solicitati pentru dovedirea motivelor de apel proba cu martori, iar daca mama locuieste mai mult in afara tarii aratati ca, in acest caz, ancheta sociala trebuia efectuata acolo. Cat despre reincredintare, aceasta cerere se formuleaza numai daca avem deja o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare, insa inteleg ca nu e cazul in speta, dumneavoastra fiind in apel.

Alte discuții în legătură

Incredintare minor raylar raylar buna ziua am si eu o intrebare in urma divortului fetita mea in varsta de 11 ani a fost incredintata sotiei netininduse seama de faptul ca anchetele sociale ... (vezi toată discuția)
Abandon familiar Nadia77 Nadia77 Sunt divortata de fostul sot din data de 05 08 2010,avand un copil minor in varsta de 9 ani spre crestere si educare, iar acesta prin hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Probleme dupa divort dansibianul dansibianul Cumnata mea a divortat acum 5 ani, pe cale amiabila. Instanta a hotarat incredintarea a cate un minor la fiecare parinte. La momentul acela nu a fost asistata ... (vezi toată discuția)