avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis in imobil fara asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis in imobil fara asociatie proprietari

Buna ziua, intr-un imobil cu 9 apartamente , fara asociatie de locatari constituita, vecinul de la ultimul etaj a inceput sa repare acoperisul de la sine putere si acum vrea bani de la restul proprietarilor. Are acest drept? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:31, 14 Septembrie 2017
In lipsa unei asociatii de proprietari repararea partilor comune se face in conformitate cu prevederile codului civil proportional cu cota parte indiviza.

Art. 654_NCC

Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune

(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

Despre coproprietatea fortata si obligatiile coproprietarilor gasiti informatii aici
[ link extern ]

In cazul de fata proprietarul respectiv are posibilitatea recuperarii cheltuielilor pe cale amiabila sau prin instanta de judecata. Prin instanta va castiga in mod sigur iar ceilalti proprietari vor plati si cheltuieli de judecata.

Proprietarul care a facut reparatiile trebuie sa dovedeasca ca a avut autorizatie de construire si alte documente justificative (chitante, facturi, certificat de garantie, proces verbal de receptie, etc.).
Cereti documentele respective, devizul estimativ, ofertele de la 2-3 firme.
Cu toate prev. enumerate, proprietarul aflat in situatia descrisa trebuie sa discute si sa bata in cuie o anumita situatie..
Cand este as. prop. toate demersurile le intreprinde as. prop., dar daca nu aveti as. prop. trebuie sa se constituie o comisie care sa constate cele aratate de dvs. Tot atunci stabiliti calea de urmat, altfel cu toate prevederile NCC, orice avocat mai istet la minte va poate rasturna toate asteptarile.
Va dau un singur exemplu: astazi va ploua in casa; reparati, situatia este buna 1-2 ani, dupa care din nou apar infiltratii. Ce faceti? Incepeti demersuri din nou...Nu este chiar asa...
Intrebare: Imobilul dvs. are o anumita vechime? Aveti vreo garantie in termen?
Intrebam ca sa ne facem o parere - nu de alta!
Respectivul care sta la ultimul etaj, cel care a inceput deja reparatiile nu a prezentat niciodata macar 1 oferta celorlalti co-locatari. S-a apucat pur si simplu de reparat. Nimic in scris, ce comisie?
Intrebarea mea mai este Autorizatia de construire cum se elibereza? In numele cui..daca tot se plateste cota indiviza conform cod civil?
-Nu am vazut 2-3 oferte, nu exista autorizatie de construire, nu am vazut deviz estimativ pentru care sa-mi dau acordul in scris,,nu a supus niciodata aceasta lucrare dezbaterii catre ceilalti locatari
A facut dupa cum l-a taiat capul....
Acum vrea cota parte
Ultima modificare: Marți, 12 Septembrie 2017
icod2005, utilizator
Are acest drept avand in vedere ca acoperisul este al intregului imobil
Daca amiabil nu solutionati,vecinul este indreptatit sa se adreseze instantei de judecata pentru recuperare c/v reparatie acoperis imobil de locuit in comun
Eu, nu as fi de aceeasi parere, insa:
- pentru repararea terasei NU este nevoie de autorizatie de construire;
- cum am mai scris, daca omul dvs. face chestiile acestea de capul lui, nu tu discutii cu veciunii, nu tu oferte, nu documente, garantii... este greu, chiar si in instanta, dar mai stii? Vin astia cu NCC-ul peste noi...
Trebuie citit exact ce zice acest NCC si in ce conditii ma pot apuca sa repar blocul si apoi sa cer compensatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. În cazul în care nu exista asociatie de proprietari, ... Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Bună ziua. În cazul în care nu exista asociatie de proprietari, iar unul dintre locatori ( care locuiește la ultimul etaj ) a efectuat lucrări de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! referitor la repartizarea cheltuielilor cu privire ... Leonte Liviu Leonte Liviu Bună ziua ! Referitor la repartizarea cheltuielilor cu privire la lucrări (acoperirea cu carton bituminat a acoperișului blocului). ... (vezi toată discuția)
Acoperis bloc sophyca sophyca Sunt proprietara unui apartament la etajul 4,am mostenit de la parinti apartamentul, si am probleme cu izolatia de cand ma stiu, am tot incercat sa fac ... (vezi toată discuția)