avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua. În cazul în care nu exista asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua. În cazul în care nu exista asociatie de proprietari, ...

Bună ziua. În cazul în care nu exista asociatie de proprietari, iar unul dintre locatori ( care locuiește la ultimul etaj ) a efectuat lucrări de reparații la acoperișul blocului, temeiul de drept pt recuperarea sumelor de bani reprezentând contravaloarea reparațiilor este 1349 Ncc? Persoana care a făcut reparațiile pe propria cheltuiala 60 000 lei) dorește sa și recupereze o parte din bani , măcar. Inițial ceilalti locatori au fost de acord .. ulterior " dau din coate" ca suma finala este f mare. Mulțumesc pt eventualele răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:42, 2 Mai 2022
Chemi in judecata pe fiecare in solidar
Mulțumesc frumos pt răspuns. Întrebam care este temeiul de drept cf NCC.
Art. 654

Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune

(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Sunt de acord cu cele aratate de @ Pascal19, dar as avea ceva de adaugat urmatoarele:
- in conditiile in care terasa sau alta parte comuna a cladirii (subsol, tencuiala exterioara, lift, casa scarii, etc), este deteriorata, cei interesati - in cazul expus, proprietarii de la ulimul etaj, initiaza o discutie cu toti proprietarii imobilului, cu privire la situatia respectiva;
- bine ar fi ca aceasta discutie sa fie oarecum organizata si sa se intocmeasca un proces verbal al discutiilor si eventual a hotararilor luate;
- bine ar fi ca in urma discutiilor sa se aleaga doi-trei proprietari care sa se ocupe efectiv de rezolvarea "cazului", adica in primul rand de constatarea si necesitatea efectuarii reparatiilor, ceva foto ar ajuta foarte mult;
- cautatea unor oferte din parte unor firme specializate - cu tot ce implica aceasta situatie: constatarea defectiunilor si modul de reparare, efectuarea de masuratori; firmele vor inainta oferte pe baza unor devize de lucrari:
- informarea tuturor proprietarilor asupra stadiului de cautate a ofertelor, discutatea in comun si alegerea unei oferte, sa zicem mai convenabile;
- strangerea si repartizarea costurilor (proportional cu cota-parte indiviza de proprietate);
- cand suma stransa de la proprietari este de aprox. 75% din total, se poate demara lucrarea de reparatii, prin incheierea unui contract de prestari de servicii, intocmit, eventual de un avocat;
- doar in cazul in care suma necesara efectuarii lucrarii nu s-a realizat sau strangerea acesteia decurge greu, se poate ca unul / unii dintre proprietarii cei mai interesati sa intervina cu sume mai mari, astfel incat lucrarea sa se poata desfasura si apoi acestia sa-si poata recupera sumele investite, asa cum prevede si legislatia in vigoare.

.......................................

Observati, lucrurile nu s-au facut asa si din aceasta cauza, "investitorul" o sa apeleze la lege, dar de ce sa se intample acest lucru, cand se putea si altfel? Apoi, ce este in capul unor oameni care s-au mutat intr-un imobil - ca acesta nu va mai avea nevoie de nicio reparatie? Si daca da, cine o sa finanteze lucrarile?

Desi evenimentele s-au petrecut deja, sper ca am fost de ajutor. Asadar, atentie la alte lucrari - subsol, tencuieli, cai de acces, garaje, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Angel Mariana Angel Mariana Conform legii in Capitolul 7. art. 56 sunt prevazute niște sancțiuni pentru anumite contraventii. In Oltenita nu exista asociatii de proprietari, ... (vezi toată discuția)
Acoperis bloc puscasu.ctin puscasu.ctin Buna ziua. Locuiesc intr.un bloc cu patru etaje,12 apartamente,toti proprietari. Nu avem o asociatie de locatari. Majoritatea dintre proprietari vrem sa ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis in imobil fara asociatie proprietari icod2005 icod2005 Buna ziua, intr-un imobil cu 9 apartamente , fara asociatie de locatari constituita, vecinul de la ultimul etaj a inceput sa repare acoperisul de la sine ... (vezi toată discuția)