avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Copil orfan de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Copil orfan de tata

Buna seara, imi cer scuze pentru eventualul deranj dar am nevoie de ajutorul d-voastra intr-o situatie mai delicata.
Acum 2 ani, cu o saptamana inainte de a se pronunta divortul intre sora mea si sotul ei, acesta a fost gasit spanzurat. In acest caz divortul nu a mai fost pronuntat, sora mea devenind vaduva.
In urma unor neintelegeri dintre sora mea si soacra ei, soacra a luat certificatul de deces al defunctului si refuza sa il dea sorei mele.
Problema delicata intervine acum: in urma casatoriei celor 2 a rezultat un copil (o fetita care acum are 6 ani si jumatate),
Sora mea a vrut ca fetita sa beneficieze de pensia de urmas, dar s-a interesat si pentru ca nu are certificatul de deces nu poate face nimic.
Soacra ei refuza categoric sa ii inmaneze acel act.
Rugamintea mea este sa ma indrumati cam ce anume am putea face ca nepotica mea sa isi primeasca drepturile cuvenite (si care ar fi aceste drepturi).
Va multumesc anticipat.
O seara placuta.
Cel mai recent răspuns: ionica3727 , utilizator 07:38, 13 Septembrie 2017
Poate declara pierdut certificatul de deces , dupa care sa mearga sa obtina un duplicat si apoi sa faca dosarul de pensie de urmas.
Va multumesc frumos pt raspuns. Daca tot ati fost atat de amabil va mai adresez cateva intrebari: am citit undeva ca numai pana la varsta de 7 ani se beneficiaza de pensie de urmas (sau probabil nu am inteles eu exact conditiile), si daca va primi retroactiv drepturile. In cazul in care sora mea isi schimba locul de munca (pt ca momentan lucreaza doar cu jumatate de norma, pe un salar de 600 de lei), va influenta acest lucru in vreun fel conditiile de acordare a pensiei de urmas. Avand in vedere ca este unic intretinator al copilului am inteles ca ar putea sa isi faca alocatie monoparentala ( dar si la aceasta am inteles ca trebuie sa ai un anumit venit). Mentionez ca sora mea nu detine in proprietate absolut nimic, in prezent locuieste cu mama pensionara in apartamentul acesteia. Si o ultima intrebare, scoala nu mai acorda nici un fel de bursa pentru copii orfani? Nepotica a inceput clasa pregatitoare anul acesta. Va multumesc din suflet pentru ajutor.
1. Potrivit Legii 2633/2010, copiii au dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii:
- până la vârsta de 16 ani;
- dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
- pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai sus.
Detalii : [ link extern ]

2. Se poate beneficia de Bursa de ajutor social.
Va multumesc inca o data pentru ajutor.
O zi placuta va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas copil minor macul rosu macul rosu buna seara ! as dori sa stiu daca fiul meu de 9 ani beneficiaza de pensie de urmas ? mentionez ca am divortat de tatal copilului in urma cu 7 ani si acum o ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si ajutor social Bob Mioara Bob Mioara fata are 15 ani cu o pensie de urmas dupa tata de 322 lei. are drept de ajutor social? fiindca nepoata are pensie de urmas dupa mama de 267 lei si are si un ... (vezi toată discuția)
Bursa de orfan Sophia Natalia Sophia Natalia Buna ziua, am o intrebare va rog sa ma ajutati. am depus un dosar de bursa de orfan pentru fetita mea care este clasa pregatitoare , tatal fiind decedat!. eu, ... (vezi toată discuția)