avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... care este procedura de stingere a dreptului de trecere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

care este procedura de stingere a dreptului de trecere acordat unui lot care avea deschidere la drum public

Buna ziua,
Locuiesc intr-un imobil P+5 edificat in anul 2016 pe un teren cu 2 deschideri stradale pe care se afla casa batraneasca a proprietarului care a construit blocul. Dupa terminarea constructiei, terenul a fost lotizat in 2 loturi si prin actul de lotizare a fost acordat drept de trecere lotului pe care se afla vechea constructie , acest lot devenind lot dominant cu toate ca exista deschidere stradala de 7m . Mentionez ca intreaga deschidere este ocupata de usa garajului casei batranesti. Ulterior, blocul a fost lotizat in vederea vanzarii, holul de la intrare si palierele fiecarui etaj fiind declarate parti comune. Lotul dominant a primit drept de trecere pe toate partile comune (parter+ toate etajele) in contextul in care cladirea batraneasca alipita imobilului nostru are regim de inaltime P+2, cu garaj la parter. Avand in vedere prevederile Noului Cod Civil care stipuleaza ca dreptul de trecere se acorda lotului dominant pe calea cea mai scurta dar si ca dobandirea accesului la calea publica duce la stingerea lui dorim sa stim daca putem sa cerem stingerea acestui drept si care sunt pasii care trebuie facuti pentru:
1. stingerea dreptului de trecere acordata pentru toate loturile aservite
sau, in cazul in care nu se poate,
2. stingerea dreptului de trecere pentru 5 din cele 6 loturi aservite si stabilirea unei unice cai de acces.

Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2017
RusRIM, utilizator
Cel mai recent răspuns: RusRIM , utilizator 16:40, 18 Septembrie 2017
Daca va intelegeti, act notarial de declarare a stingerii dreptului de trecere, daca nu, instanta.
Incercati intai cu o notificare prin executor, cu mentiunea despagubirii (daca a existat), termen, data de conciliere etc. Daca nu functioneaza, instanta.
Este clar ca proprietarul lotului dominant, altul decat cel care a facut lotizarea, nu va dori sa stinga amiabil acest drept. Mentionez ca din acte rezulta ca dreptul s-a acordat fara sulta. Ce sanse avem in instanta, tinand cont de faptul ca de la momentul acordarii dreptului de trecere (2006) si pana acum au trecut mai mult de 10 ani ?
Ne dorim stingerea dreptului de trecere deoarece actualul proprietar nu se limiteaza la o singura cale de acces, el acceseaza in prezent imobilul sau atat printr-o usa situata la parterul blocului,cat si pe o usa de la etajul 1, iar acum doreste sa monteze o usa de acces si la etajul 2. Din pacate, asa cum am aratat, prin actul de lotizare s-a dat drept de trecere pe toate partile comune ale imobilului aservit, iar noi nu stim cum sa limitam aceasta imixtiune.
Va rugam sa ne sprijiniti cu informatii suplimentare.
Va multumim
Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2017
RusRIM, utilizator
Nu avem de unde informații suplimentare că nu știm situația, trebuie văzute actele, situația în teren, înțeles cum de folosește atât din părțile comune ale fondului aservit...
Înțeleg că nu e comod pt. dv., însă o acțiune în instanță nu e ieftina sau musai ușoară, așa încât nu as elimina din prima varianta amiabila.
Nu înțelegeți prin amiabil doar că nu ați ajuns la un compromis în discuțiile informale. Căutați un mediator, un avocat, faceți o notificare, arătați potențiale costuri in instanta, propuneți variante, fixați o întâlnire, precizați că poate veni însoțit de propriul avocat.
Va multumesc mult pentru raspuns. Inteleg ca problema nu poate fi rezolvata fara asistenta juridica, iar calea intelegerii amiabile asistate de un avocat se potriveste cel mai bine, nefiind o persoana conflictuala. Totusi, inainte de a porni demersurile, doresc sa stiu daca am temei legal sa incerc acest lucru. De aceea revin cu precizari care exprima parte din neclaritatile pe care le am.
Lotul dominant este rectangular, avand ca vecinatati pe trei laturi trei proprietari privati, iar la strada, pe toata deschiderea, se afla imobilul sau P+2+M, cu acces auto din strada asfaltata. Astfel curtea se poate numi curte interioara, ea putand fi accesata prin garajul imobilui, (cum ar fi normal), ori uzand de dreptul de servitute acordat de vechiul proprietar sie-insusi .
Prima intrebare este daca doi coproprietari ce detin in indiviziune doua loturi invecinate pot stabili drept de servitute de trecere pentru accesarea unei curti interioare apartinand lotului dominant?
Imobilul in care locuiesc este detinut in integralitatea lui de 5 proprietari si nu are constituita asociatie de proprietari. Din cei 5, unul este plecat de multa vreme din tara. Initial ceilalti 4 ne-am intalnit sa ne punem de acord in legatura cu cele 6 drepturi de servitute. Dupa un acord comun de principiu, unul dintre cei 4 si-a nuantat pozitia- si-am ramas doar 3. Acum se naste a doua intrebare, putem sa actionam individual sau este obligatoriu sa o facem solidar ?

Asa cum am aratat, imobilul nostru este vecin pe toata latura estica. Inca din momentul in care am cumparat apartamentul imobilul avea cadastru si intabulare iar pe linia de demarcatie a vecinatatilor era : (1.) alipit imobilului vecin pe o lungime de aprox 7m, (2) pe restul de 7m aveam deschidere catre curtea interioara vecina. Pe aceasta portiune , la fiecare etaj, proiectantul a desenat si constructorul a realizat conform dispozitiilor si acceptului prorietarului de la acea vreme deschideri ( ferestre) catre curtea interioara apartinand aceluiasi proprietar. Mentionez ca ele respecta distanta legala si ca figureaza in releveul fatadei. Imobilul nostru a fost construit in scopul dezmembrarii si vanzarii apartamentelor astfel rezultate. Imobilul vecin a fost vandut in urma cu 9 ani unui alt proprietar. In cursul acestei veri, profitand de absenta noastra temporara si de faptul ca din strada nu exista vizibilitate spre curtea interioara, noul vecin a inceput sa-si extinda casa catre curtea interioara si a construit (1)o scara de acces, (2)o camera la parter, (3) o camera la etajul 1 deasupra careia a amenajat o terasa , toate alipite de calcanul imobilului nostru si obturand deschiderile de la parter si etaj 1 si incluzand la acest etaj balconul in suprafata de 3.6mp, intabulat ca fiind parte comuna indiviza a lotului aservit si cu drept de trecere pentru lotul dominant.
Mentionez ca nu am fost informati despre intentiile vecinului si, pe cale consecinta, nici nu ne-a fost solicitat acordul scris sau verbal pentru ele; singura solicitare de acord scris a fost facuta spre sfarsitul lucrarilor si doar pentru inlocuirea usilor prin care se face trecerea cu usi blindate in scopul securizarii proprietatii sale. Acesta este momentul care am ridicat semne de intrebare asupra legalitatii actiunilor sale. In sprijinul sau a motivat ca (1) alipirea este justificata atata vreme cat cele doua imobile sunt deja alipite pe o lungime de 7m, (2) extinderea nu s-a facut prin ancorare de cladirea noastra, (3) detine servitute de trecere pe balconul de la etaj 1/ parti comune , (4) in cei noua ani de vecinatate am putut sa-i supraveghem curtea prin ferestrele practicate pe partile comune ale imobilului nostru, motiv pentru care considera perfect justificat sa-si exinda terasa alipit de geamul nostru.
Intrebarea mea este daca sentimentul ca imi este incalcat dreptul de proprietate este corect din punct de vedere legal si daca da, daca pot actiona individual in cazul in care o parte dintre cei care au aceleasi drepturi nu pot/ nu doresc sa isi apere aceste drepturi ?
De asemenea, daca regulamentul forumului va permite, va rog sa-mi spuneti daca in opinia dumneavoastra incerc sa escaladez un eveniment minor.
Va multumesc

Ultima modificare: Luni, 18 Septembrie 2017
RusRIM, utilizator
Opinia mea aici este o opinie de bun-simt cu putin iz de lege, nu poate fi o informatie juridica reala.
Nu stiu ce este minor sau nu pentru dv., nu stiu ce este in acele acte, nu va pot ajuta mai mult.

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Conflict servitute iasmina2009 iasmina2009 Buna ziua, am cumparat impreuna cu alte 8 persoane un teren mai mare, pe care l-am impartit in loturi de marimi diferite, in functie de dorinta fiecarei ... (vezi toată discuția)
Acces dezmembrare aliaz aliaz Buna ziua, Sunt proprietarul unui teren cu suprafata de aprox. 1500 mp (lungime aprox. 150 m, latime aprox. 10 m). Am gasit cumparator pentru jumatatea ... (vezi toată discuția)