avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate să primesc banii pe turele de noapte și pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate să primesc banii pe turele de noapte și pe sărbătorile legale în care am lucrat dacă patronul m-a dat afară?

Bună ziua.
Am și eu o mare problemă.
Luna trecută, am găsit să lucrez ca dispecer la o firmă de pază. Pentru că m-am angajat cu data de 8, am apucat să lucrez 8 ture de noapte (câte 12 ore tura) și 3 ture de zi (tot 12 ore ziua). Am primit pentru aceste ture, doar 800 lei. Într-o lună întreagă, vin 10 ture de noapte și 5 ture de zi (toate câte 12 ore tura). Toate astea, doar pe un salariu minim pe economie. Indiferent că am lucrat duminica, de sărbătorile legale, eu am primit aceiași bani. Minimul pe economie. Mi s-a promis că mi se va da mereu câte 48 de ore liber după tura de noapte. Dar, rar s-a întâmplat asta. Abia dacă vedeam 48 ore libere, după maxim 3-4 ture de noapte... la restul turelor, stăteam liberă doar 24 de ore, apoi mă întorceam iar în tura de noapte.
Azi patronul, mi-a spus că nu poate să îmi dea 48 de ore liber așa cum am vorbit de la bun început și că dacă vreau să mai stau în firmă, să stau doar pentru ture de noapte (12 ore muncă pe timpul nopții, iar 24 de ore liberă). L-am întrebat dacă-mi va da ceva în plus la salariu dacă accept varianta asta și mi-a spus că nu-mi va da nimic. Decât strict ceea ce îmi revine din minimul pe economie. Mi-a spus că dacă nu-mi convine, îmi desface contractul de muncă cu data de azi. Cum nu am acceptat bătaia lui de joc, m-a sunat și mi-a spus să mă întorc la firmă ca să-mi iau decizia de încetare a contractului de muncă.
Vi se pare normal ca să muncesc dublu orele maxime de muncă pe săptămână date de Codul Muncii (adică mai mult de 40 ore pe săptămână)? Deși în contract scria negru pe alb că eu voi munci doar 40 ore pe săptămână pentru un salariu minim, lucrurile n-au stat așa.
Ce să fac ca să pot să-mi fac dreptate? Să-mi dea banii pe turele de noapte și pe zilele lucrate din sărbătorile legale! Nu doar minimul pe economie cum spune legea că se dă pentru 40 de ore lucrate pe săptămână. Eu am lucrat câte 48-50 ore pe săptămână (că mai era nevoie să stau și peste programul celor 12 ore pe tura de zi sau de noapte). Nu ar fi normal să iau banii din urmă acum?
Ce mă sfătuiți să fac din punct de vedere legal?
Vă mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2017
ContSters160566, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce obligatii au angajatorii ai caror angajati lucreaza in ture 24/48 Kostyka Kostyka Este cunoscut faptul ca in momentul de fata multe societati au obiect de activitate paza unor obiective economice. Unde activitatea este intensa, serviciul de ... (vezi toată discuția)
Ture 24 ore Vulturudac Vulturudac Daca lucrez in ture 24 ore cate zile libere am dreptul legal,dupa servici? Am dreptul la plata spor noapte si spor sarbatori daca tura cade in sarbatoare cu ... (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal la program de lucru in ture virgils1971 virgils1971 Va rog sa confirmati ca art.137 din Codul Muncii se aplica si la salariatii care efectueaza serviciul dupa un program de lucru in ture. Angajatorul a ... (vezi toată discuția)