Mai pot formula actiune in instanta pentru a contesta actele de reconstituire a proprietatii daca titlul de proprietate mi-a fost emis in anul 1998? O astfel de actiune nu s-a prescris?
Va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema, urgent!!!!!
In anul 1980 am cumparat o casa de la o persoana, insa terenul aferent ce mi-a putut fi vandut la acea data nu a fost decat o suprafata de 100 mp intrucat terenul pe care eu il stapaneam in fapt desi era in suprafata de 1120 mp, nu mi-a putut fi vandut intrucat terenul respectiv fusese trecut in proprietatea statului in baza Legii nr. 58/1974. Practic din 1980 pana in 1998 eu am stapanit si folosit acest teren de 1120 mp. In 1998 mi s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafata de 716 mp pe motiv ca aceasta era suprafata inregistrata in evidentele agricole, desi eu am stapanit si folosit in fapt 1120 mp. Nu am stiut sa fac actiune in anularea titlului de proprietate la acea vreme si nici o actiune prin care sa contest actele de reconstituire a proprietatii. In timp am facut actiune pentru constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapine cat si prin jonctiunea posesiilor, actiune ce mi-a fost respinsa pe motiv ca terenul respectiv la momentul cand eu am cumparat casa, adica in 1980, trecuse in proprietatea statului in baza Legii 58/1974 si ca atare terenurile apartinand domeniului public al statului nu se prescriu. Am fost sfatutita de catre instanta de judecata sa formulez o actiune intemeiata pe dispozitiile Legii 18/1991 prin care sa contest actele de reconstituire a proprietatii pe motiv ca suprafata atribuita prin titlu trebuia sa includa si diferenta de teren pana la 1120 mp aflati in continuarea celor 716 mp atribuiti prin titlul de proprietate eliberat. Intrebarea mea este daca mai este posibil de formulat o astfel de actiune la acest moment? Nu s-a prescris? Sau aceasta este o actiune imprescriptibila? Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns cat se poate de repede. Urgent!!!!!!!!
Pe ce va bazati cand spuneti ca dvs. ati avut efectiv in posesie 1120mp? In ce evidente apare aceasta suprafata? Depinde cu ce suprafata figurati in registrul posesorilor din 1990 (este altceva decat registrul agricol). Daca acolo sunt trecuti 1120 mp, puteti incerca obtinerea Ordinului prefectului pentru diferenta, insa va rog sa reveniti cu amanunte.
Nulitatea relativa a unui titlu de proprietate se poate invoca in termen de 3 ani de la data cand acesta a fost eliberat. Dupa aceea, poate fi invocata doar nulitatea absoluta, insa motivul invocat de dvs. nu se incadreaza in cele enumerate de art. III din legea 169/997.