Pe baza unei hotarari judecatoresti de revendicare in urma careia terenul avut in proprietate si-a modificat dimensiunile pot cere direct la OCPI rectificarea de carte funciara sau trebiue sa introduc actiune in instanta ? Mentionez ca exista cadastru pe teren asa cum era anterior acestei hotarari judecatoresti .
parerea mea este ca daca in dispozitivul hotararii nu apare faptul ca instanta dispune si rectificarea cartii funciare atunci cartea funciara cu de la sine putere nu poate sa o faca. rectificarea in lumina Legii 7/1996 se poate face pe cale amiabila, sau in baza unei hotarari judecatoresti. Varianta cu calea amiabila aici nu se prea aplica, prin urmare cred ca doar prin hotarare judecatoresca puteti face rectificare. insa acea hotarare trebuie sa dispuna acesta rectificare.
ca sa concluzionam: daca ati formulat petit de rectificare si instanta a dispus-o mergeti la cartea funciara, daca nu solicitati instantei sa dispuna.
dar... cum practica celor de la cadastru este mai mult decat variabila... si cum ei considera mai nou ca pot da tot felul de regulamente si ordine interioare care „modifica” legea incercati si direct... nu se stie nicodata :D
Multumesc mult pt. raspuns . Nu am introdus inca actiunea in revendicare , vreau sa o introduc si ma gandeam daca trebuie cuprins si un capat de cerere privind rectificarea de CF.
Mai am o intrebare - daca ma decid sa fac granituire si nu revendicare , cadastrul intocmit in neconcordanta cu realitatea ( masurat asa cum am spus dupa semnele de hotar ) va putea fi un element ce m-ar dezavantaja ? Conteaza cadastrul efectuat in neconcordanta cu realitatea intr-o actiune in granitiure ? Sau se face expertiza si se masoara si doar asta conteaza ? Pot solicita in granituire si rectificarea CF ?
Multumesc anticipat
regimul celor doua actiuni in granituire respectiv in revendicare este diferit cu efecte si caractere diferite. asa ca introducerea uneia sau alteia are efecte diferite in ceea ce priveste o eventuala rectificare de carte funciara.
prin urmare trebuie sa vedeti in primul rand ce doriti sa faceti, apoi sa vedeti ce tip de actiune corespunde interesului dumneavoastra si care actiune are ca finalitate ceea ce doriti, iar in cele din urma sa vedeti daca se impune sau nu rectificarea cartii funciare.
din ceea ce mi-ati relatat nu imi dau seama daca se impune sau nu formularea unui petit de rectificare a cartii funciare.
Stiu ca au regimuri diferite - stiu si ce presupun doar ca nu stiu daca intr-o actiune in granituire cadastrul - ca si mijloc de proba poate fi un element ce se va aprecia in defavoarea mea sau oricum tot expertiza e cea care decide . Este mai mult o intrebare ce vizeaza practica .
Cadastru
adriana dj
am o hotarare definitiva si irevocabila pot face cadastru si intabularea dupa schita facuta de expert in timpul procesului sau trebuie sa platesc un alt ... (vezi toată discuția)