avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... RECUZARE pe motiv ca nu se raspunde cu celeritate la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

RECUZARE pe motiv ca nu se raspunde cu celeritate la cererea prin care se solicita datele partii civile pentru incheierea unui acord de mediere

Dreptul la mediere este un drept incontestabil si care nu poate fi interzis sau intarziat de organul de urmarire penala.
In aceste conditii o cerere prin care se solicita datele partii vatamate si a partii civile care nu este solutionata in cel mult 48 de ore de la data depunerii ei se poate considera ca este de natura de a aduce atingere drepturilor persoanelor implicate intr-un proces penal ( este vorba si de acuzati si de parti vatamate).

Intr-o speta nu s-a raspuns solicitarii de a se comunica datele partii vatamate in vederea incheierii unui acord de mediere.Organul de ancheta penala a facut insa altceva.A chemat partea vatamata si s-a incheiat o impacare prin declaratie la politie cu o parte din suspecti, refuzandu-se a se mentiona toti suspectii.
Raspunsul verbal a fost ca ceilalti suspecti vor sa faca mediere si s-a zis de organ sa faca mediere dar se refuza a se da datele pentru a se poate face medierea, caz in care se aduce atingere dreptului de a face medierea.

Avocatul a depus cerere sa fie prezent la orice audiere dar nu a fost instiintat si nici nu a semnat declaratia partii vatamate ca fiind prezent la audiere.

Ce parere aveti, o cerere de recuzare ar fi intemeiata din aceste considerente?E vorba de art. 65 alin. 1 rap. la art. 64 alin. 1 lit. f NCPP.
In realitate din punctul meu de vedere este vadit faptul ca organul vrea sa aresteze persoanele si din cauza ca nu reuseste sa le aresteze impiedica medierea.
De aceea se ridica si intrebarea, dreptul la mediere prevaleaza sau nu dreptului organului de urmarire penala de a incerca o arestare preventiva.
In opinia mea, prevaleaza dreptul la mediere.

Practic este vorba de o ingradire a dreptului de a se putea ajunge la impacare ( prin faptul ca avocatul nu a fost instiintat) sau la mediere pentru ca se refuza a se da datele fiind vorba insa doar de o intarziere nejustificata si nu de un refuz in scris al organului.Nu au trecut decat 24 de ore de la data depunerii cererilor...dar s-a facut deja impacarea cu unii suspecti iar la altii se refuza impacarea sau medierea de organul de urmarie penala...
Ultima modificare: Vineri, 15 Septembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Efectuarea medierii mai inainte ca persoana sa aiba calitatea de suspect sau inculpat in procesul penal CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Efectuarea medierii mai inainte ca persoana sa aiba calitatea de suspect sau inculpat in procesul penal sunteti de parere ca se poate face? Practic acum se ... (vezi toată discuția)