avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate

Buna seara,

Revin cu un subiect vechi si totusi mereu nou...concediul de maternitate!

1. Am inteles ca unul dintre elementele care se iau in consideratie la calculul CM este salariul de incadrare (brut) din ultimele 6 luni. Este corect?
Va intreb asta deoarece sotia mea este remunerata in functie de nr de ore lucrate pe luna respectiva si ma gandesc oare, aceasta diferenta de ore de la o luna la alta modifica in vreun fel salariul de incadrare??
2. Daca intr-o luna din cele 6 pe baza carora se calculeaza CM de maternitate, din 22 zile lucratoare cat a avut luna , 20 zile au fost de CM pentru diverse afectiuni sau pur si simplu de concediu de odihna, cum se calculeaza media zilnica a veniturilor in aceasta luna? Exista vreo diferenta?
3. "In cazul in care salariata se afla in concediul de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul".
Aceasta "indemnizatie legala" este de fapt suma de bani cu care va fi remunerat angajatul (conform calculelor obtinute) pe parcursul celor 126 zile de CM?
Sa inteleg ca aceasta compensatie poate fi considerata un BONUS ???

Sper ca am fost destul de explicit si astept cu nerabdare raspunsurile dvs.
Multumesc anticipat!


Cel mai recent răspuns: katanyc , utilizator 20:16, 5 Octombrie 2009
Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul cotizare.IN SITUATIA UNUI CONCEDIU MEDICAL SAU DE ODIHNA ACEASTA PERIOADA ESTE CONSIDERATA PERIOADA ASIMILATA STAGIULUI DE COTIZARE IAR INDEMNIZATIA PRIMITA SE IA IN CALCUL.
Numai daca este prevazuta in contractul colectiv de munca o asemenea posibilitate se pot acorda sume de bani insa tot cu titlu de indemnizatie nu ca drepturi salariale
Multumesc dl-ui Top pentru lamuriri insa referitor la calculul CM de maternitate toti consultantii invoca art.10(1) din OUG nr. 158/2005 si anume :
"Baza de calcul se determinaca medie a VENITURILOR LUNARE din ultimele 6 luni s.a.m.d"

Explicati-mi va rog concret, in realitate(in practica) ce reprezinta aceste VENITURI LUNARE ???
Inseamna media veniturilor NETE sau BRUTE? Acest amanunt este capital pentru noi deoarece sotia mea are un salariu de incadrare (am inteles ca este cel brut) de 1.300 lei insa este platita in functie de nr de ore efectuate iar de vreo 2 - 3 luni lucreaza numai cate 3-4 ore pe zi din norma intreaga de 8 ore.
Astept daca se poate cat mai multe raspunsuri si sper eu, sa nu va contraziceti.

Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu de maternitate carcotasa01 carcotasa01 Buna ziua, Va rog sa imi raspundeti si mie la cateva intrebari : 1.La calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate se ia media veniturilor brute ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ganca ganca as dori sa stiu cum se face calculul pt concediu medical cu boala obisnuita se scade 25% din salariul de incadrare si se mai scade si impozitul sau se face ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc 2015 Gabineg Gabineg Buna seara, Am citit ultimul dvs articol si am vazut ca suma indemnizatiei este de 85% din media ultimelor 12 luni ale veniturilor nete. Pana acum nu era din ... (vezi toată discuția)