tatal meu si cu fratele lui sunt coproprietarii un imobil(teren si casa);pe constructii are fiecare certificat de mostenitor(tata a acceptat mostenirea de la tatal lor, iar fratele lui de la mama lor, ceilalti mostenitor au renuntat cu declaratie notariala), iar pe teren au titlu de proprietate. fratele tatalui vrea sa-mi doneze mie(nepoata) cota indiviza de 1/2 din imobi. mentionez ca el are 65 ani, este casatorit si NU ARE NICIUN COPIL.intebarea mea:contractul de donatie poate fi atacat de sotia sau fratii donatorului?
Donatia nu poate fi atacata decat de catre mostenitorii rezervatari deoarece ei sunt cei direct afectati de micsorarea masei succesorale! Ceilalti mostenitori legali nu au dreptul la rezerva succesorala , fapt care atrage dupa sine si lipsa calitatii procesuale in cazul intentarii unei actiuni pentru anularea contractului de donatie!
:)
1. Cu actiunea in reductiune, de catre sotie, dupa decesul sotului, sotia fiind mostenitor rezervatar, si de catre parintii donatorului (daca vor fi in viata), ei fiind de asemenea rezervatari. Fratii nu au o astfel de actiune la indemana.
2. Cu o actiune in anulare sau in constatarea nulitatii absolute (cea in anulare poate fi introdusa chiar si de frati, duoa deschiderea succesiunii, in termenul general de prescriptie, iar cea in constatarea nulitatii absolute oricand) daca exista motive de nulitate.
va multumesc pentru informatii! deci, pot sa fac actul de donatie intre mine si unchiul meu fara probleme in situatia asta? fara teama ca cineva poate ataca actul?