avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atacarea unui contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atacarea unui contract de donatie

tatal meu si cu fratele lui sunt coproprietarii un imobil(teren si casa);pe constructii are fiecare certificat de mostenitor(tata a acceptat mostenirea de la tatal lor, iar fratele lui de la mama lor, ceilalti mostenitor au renuntat cu declaratie notariala), iar pe teren au titlu de proprietate. fratele tatalui vrea sa-mi doneze mie(nepoata) cota indiviza de 1/2 din imobi. mentionez ca el are 65 ani, este casatorit si NU ARE NICIUN COPIL.intebarea mea:contractul de donatie poate fi atacat de sotia sau fratii donatorului?
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
bcpi.in, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:25, 4 Octombrie 2009
Donatia nu poate fi atacata de cei indicati intrucit ei nu sunt mosteniroi rezervatari ai celui care doneaza
Donatia nu poate fi atacata decat de catre mostenitorii rezervatari deoarece ei sunt cei direct afectati de micsorarea masei succesorale! Ceilalti mostenitori legali nu au dreptul la rezerva succesorala , fapt care atrage dupa sine si lipsa calitatii procesuale in cazul intentarii unei actiuni pentru anularea contractului de donatie!
:)
Actul de donatie poate fi atacat in doua moduri.

1. Cu actiunea in reductiune, de catre sotie, dupa decesul sotului, sotia fiind mostenitor rezervatar, si de catre parintii donatorului (daca vor fi in viata), ei fiind de asemenea rezervatari. Fratii nu au o astfel de actiune la indemana.

2. Cu o actiune in anulare sau in constatarea nulitatii absolute (cea in anulare poate fi introdusa chiar si de frati, duoa deschiderea succesiunii, in termenul general de prescriptie, iar cea in constatarea nulitatii absolute oricand) daca exista motive de nulitate.
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
themis, utilizator
va multumesc pentru informatii! deci, pot sa fac actul de donatie intre mine si unchiul meu fara probleme in situatia asta? fara teama ca cineva poate ataca actul?
Tocmai v-am raspuns la intrebarea cine si in ce conditii poate ataca actul.

Incheiati-l. Oricum, nu aveti decat de castigat.

Alte discuții în legătură

Donatie fara acordul descendentilor validunca validunca Tatal meu poate sa doneze mostenirea de la parinti, surorii lui fara acordul meu ca fiica. (vezi toată discuția)
Contract donație teren Nick 3791 Nick 3791 Tatăl meu a moștenit o suprafață de teren (decedați ambii părinții) fiind unicul moștenitor.Din prima căsătorie a lui ,am rezultat trei copii,din a ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatie de catre fii mostenitori luiza_luana luiza_luana Buna ziua! Ma puteti lamuri in aceasta problema: Tatal meu a donat casa lui unei nepoate a ultimei sotii. Sotia este moarta. Tatal meu are 2 copii, eu si sora ... (vezi toată discuția)