avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Mai pot folosi un bilet la ordin dupa patru ani de la ...
Discuție deschisă în Executare silită

Mai pot folosi un bilet la ordin dupa patru ani de la data emiterii?

In urma cu patru ani am imprumutat o firma cu o suma de bani, pe care i-am transferat prin banca. Am contractul de imprumut si un bilet la ordin avalizat de patronul firmei. Am prezentat bancii la plata biletul la ordin la data scadentei imprumutului, dar a fost refuzat de banca din lipsa totala de disponibil. Ulterior firma a inceput sa imi trimita mici sume de bani, promitind ca isi va achita datoria. Dupa aproape trei ani de la imprumut, acum un an, vazind ca nu mi s-a restituit nici jumatate din suma, am apelat la un avocat. Acesta mi-a spus ca trebuie sa dau in judecata firma, am acceptat si acesta a depus la judecatorie o cerere prin care a solicitat instantei sa emita o ordonanta prin care sa someze firma debitoare sa imi restituie ce mai ramasese din imprumut. Instanta mi-a respins cererea pe motiv ca aveam deja un titlu executoriu, respectiv biletul la ordin. Dupa proces firma mi-a mai trimis sume mici de bani, apoi s-a oprit. Acum, dupa patru ani, ce as putea sa fac pentru recuperarea sumei care a mai ramas nerestituita din imprumut? Sa ma duc la un executor judecatoresc cu biletul la ordin sau sa deschid un nou proces? Sau nu mai am ce sa fac? Mai sint valabile biletul la ordin si contractul de imprumut dupa patru ani?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mitra , utilizator 11:35, 25 Septembrie 2017
Daca au trecut mai mult de 3 ani si nu s-au facut acte de intrerupere a prescriptiei ,s-a prescris dreptul de a cere executarea silita.
Dar in cazul meu, faptul ca am dat firma in judecata a intrerupt prescriptia?
Faptul ca imi tot restituia sume mici a intrerupt prescriptia?
Sau faptul ca acum doi ani am trimis firmei o somatie prin avocat sa imi restituie suma, a intrerupt prescriptia?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 18 Septembrie 2017
Mitra, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu s-a intrerupt prescriptia deoarece v-a fost respinsa actiunea.Acele plati partiale au intrerupt prescriptia.De la ultima plata curge un nou termen de prescriptie.
Acum am inteles.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
In aceasta situatie, in care datoria nu s-a prescris dar biletul la ordin are patru ani de la data emiterii, cum procedez? Ma adresez direct unui executor judecatoresc sau mai trebuie intii un proces? Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin neprezentat la scadenta misu76 misu76 Am doua bilete la ordin pe care nu le-am prezentat la banca la scadenta,deoarece debitorul a insistat , ca momentan nu are banii ,ca urmare sa-l mai ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru-investire b.o ContSters154162 ContSters154162 Pentru investirea cu formula executorie a unui Bilet la Ordin cat este taxa de timbru? Multumesc.:D (vezi toată discuția)