avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuința familiei este pe numele bunicilor. Are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuința familiei este pe numele bunicilor. Are nepotul drept de moștenire?

In urma casatoriei am inceput sa locuim in apatamentul socrilor care s -au mutat la casa, la construirea careia sotul meu a contribuit cu o suma de bani considerabila, aproape cat ar fi ajuns apartamentul lor daca l -ar fi vandut.In fine, nu asta-i problema, asa a fost intelegerea. Noi l-am renovat de la zero pt ca era jalnic si in principiu este apartamentul "nostru" doar ca actele de proprietate au ramas pe numele socrilor. . .Acum avem un baietel de 4 ani. Intrebarea mea este, atunci cand socrii mei nu vor mai fi in viata si doamne fereste sotul meu ar deceda, ce drept ar avea copilul meu la acest apartament? Eu am inteles ca nu am niciun drept( fiind mostenire de la parintii lui) dar nu asta ma preocupa ci faptul ca al meu copil nu ar putea fi unic proprietar al apartamentului si ar trebui sa imparta cu rudele socrilor mei, frati, surori. Ce acte ar trebui sa fac astfel incat copilul neu sa fie unic proprietar al apartamentului?
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:42, 22 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vicky82 a scris:


Si un alt aspect, noi asteptam al doilea copil, urmeaza sa nasca peste vreo 2 luni.


Domană Vicky82,

Dinspre mine se vede că vă pregătiți să vă nedreptățiți copilul nenăscut încă și mă întrebați CUM s-o faceți. Hm, am o reținere în a vă povesti cum să semnați mai repede contractul acela până nu mă lămuresc că știți ce faceți.

Iertare pentru acest început cam abrupt. Dvs. sunteți în centrul lucrurilor (implicată). Și de acolo se vede altfel. Imaginați-vă că sunteți în cheile unui râu, cu picioarele în apă. Iar noi (avocații) privim problema din exterior („neimplicați”) - cam de pe vârful muntelui. Dvs. puteți vedea o cărare serpuind printre vreo doi copaci (donația la care v-ați gândit). Iar noi putem vedea mai multe căi și cam toată pădurea. Nu putem fi siguri care cale este potrivită pentru dvs. până nu înțelegem încotro vreți să ajungeți. Sau, mai exact: de cine fugiți?
Care este adevărata dvs. temere?

Da, da, exact așa.
Fiindcă temerea dvs. legată de moștenire nu este reală. Copiii dvs. (la plural - chiar și cel nenăscut încă) au drept de moștenire după tatăl lor și - prin retransmitere sau prin reprezentare - după bunicii lor. Tatăl lor nu are frați/surori. Eu nu văd aici nici o primejdie din punct de vedere al dreptului succesoral, indiferent care ar fi ordinea plecărilor pe Lumea Ailaltă a socrilor dvs. sau - Ferească Sfântul! - a tatălui copiilor înaintea socrilor dvs.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
romascanu, moderator
Atunci cand socrii s-au mutat la casa, nu aveau bani suficienti sa faca casa, trebuiau sa vanda apartamentul. Atunci omul ce urma sa-mi devina sot in urmatoarele 3-4 luni le a spus ca le da el banii, aproape cat ar fi costat apart, sa-si faca casa si sa ramanem noi in apartament. Ne -am casatorit, am venit si eu cu bani din afara casatoriei, plus din ce mai aveam de la nunta amandoi si am renovat apartamentul de la zero, schimbat instalatie electrica, ras tot...apartamentul a ramas pe numele lor, n am vazut a fi o problema, dar temerea mea este ca atata timp cat ei spun in stanga in dreapta ca au lasat feciorul in apartament...la fel de bine pot sa l si vanda nu? Si nu vreau sa faca acte pe numele meu si al sotului, vreau pe numele copilului... ca banii au fost dati.nu am niciun interes ascuns ca prin donatie direct la nepot eu nu am niciun drept, mai degraba as fi avut la mostenire.Dar vreau sa ramana al nostru, in familie,nu conteaza ca la un copil sau la amandoi, nu stiu la ce m as putea astepta din partea lor...sunt genul care ar vinde orice numai sa traiasca in bunastare. Si zic, Doamne fereste sotul meu sa nu mai fie, eu ce fac cu copiii mei? De asta vroiam act de donatie pe numele primului copil cu drept de uzufruct eu si sotul meu, cu conditia ca copilul sa nu vanda pe durata vietii noastre decat cu acordul nostru. Gresesc?


MihailZC a scris:

De ce sunt parintii in conflict de interese?


Pentru ca pe socrii ii moștenește soțul dvs. Deci are interes propriu.
Pe sot il mosteniti dvs si copilul. Deci si dvs aveti propriul interes. De aia...
Mie mi se pare ca acea carare aleasa de dv. nu e cea potrivita situatiei de fapt care sta la baza incheierii actului si ca va poate crea probleme de administrare a imobilului in viitor si costuri mai mari.
Oricum ar fi, poate ar trebui sa va explice cineva ce urmari au actele. O dare in plata imi pare mai potrivita si catre dv., nu catre copii. Apoi puteti dona ce vreti si cui vreti, insa nu vad rostul. De ce sa fie imobilul al copiilor, ca nici nu stiti ca ei l-ar vrea si nici nu exista o alta motivatie decat sa ramana in familie, familie in care voi, adultii, administrati bunurile.
Apoi, parca suflati si in iaurtul inghetat. Va aparati de socri, donati copiilor ca asa stati mereu acolo fara teama de vreun partaj vreodata, dar va asigurati si ca nu va dau copiii afara... e, pentru mine, greu de inteles si ceva lipseste din desenul asta, sunt date si scopuri care imi scapa.
Poate ca doriti sa va faceti singura un act prin care sa va asigurati impotriva tuturor si a oricui, insa e imposibil de facut asta atata timp cat actul are la baza o situatie de fapt care nu-l chema pe el sa fie incheiat.
Nu exista act care sa nu poata fi atacat, insa exista acte potrivite situatiei, care raman in picioare dupa atacuri, si acte nepotrivite, cu sanse mari de desfiintare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager povidiu povidiu As avea o intrebare la dvs. Eu impreuna cu sotia am cumparat de la unchiul sotiei un apartament. Unchiul are drept de uzufruct viager pe el pe perioada ... (vezi toată discuția)
Se poate face un contract propriului copil minor pt un imobil? ofemeiedisperata ofemeiedisperata buna ziua.am si eu o mare problema,sper sa ma puteti ajuta. sunt casatorita si avem un copil de 6 ani.in timpul acestei casatorii am cumparat 2 imobile cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare proprietar roxana12 roxana12 eu cu sotul locuim intr-un apartament pe care l-a cumparat parintii lui si vor sa il treaca pe numele lui . Dansii mai au un nepot din partea unei fiice ... (vezi toată discuția)