avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj dupa divort

Am cumparat un teren si am construit o casa cu bani imprumutati de la BCR(4000 ron),CAR(6500 ron)si de la sora mea din Spania(5000 euro-detin chitantele de transfer)in aprilie 2006.In momentul achizitionarii terenului si construirii casei,sotul meu se afla in Spania,de unde ne-a trimis(mie si celor doua fete pe care le avem)suma de 1700 euro(in decursul a sase luni).In noiembrie acelasi an ne-am despartit in fapt,divortul pronuntindu-se in octombrie 2007.Mentionez ca inca nu am deschis partajul.De la data despartirii in fapt,fostul meu sot nu a mai trimis nici un ban,eu platind singura ratele la banci,si catre sora mea.Vreau sa stiu ce cota parte mi se cuvine din bunuri,tinand cont ca toata contributia lui a fost 1700 euro,o parte din ei fiind necesari pentru cresterea fetitelor,iar contributia mea a fost,banii imprumutati,pe care i-am restituit singura,munca fizica la casa,salariul pe care il aveam in acel moment(pentru ca aveam si serviciu).Mentionez ca el nu a participat nici fizic la constructia casei,singura lui contributie fiind cei 1700 de euro,o parte din ei folosindu-i pentru cresterea fetitelor,iar ceilalti pentru plata unor materiale necesare constructiei.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:16, 5 Octombrie 2009
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune . In cazul unui partaj in instanta se va aprecia gradul de contributie al sotilor si , in functie de aceasta , instanta va decide!
Sfatul meu este sa incercati o intelegere pe cale amiabila cu sotul si sa semnati un act de partaj voluntar la notariat fiindca in acest fel scutiti plata taxei de 3% din valoarea bunurilor partajate!B-)
SUCCES!
=D>
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
casa are regimul juridic al bunurilor dobindite in timpul casatoriei, chiar daca dv. aveti cea mai mare contributie la edificarea ei. in cazul dv. sotul poate avea, eventual, un drept de creanta, daca dovedeste ca a contribuit la edificarea imobilului. in cazul unui partaj, consider ca aveti sanse f. mari sa obtineti casa, avind in vedere ca va ingrijiti si de cresterea si educarea copiilor rezultati din casatorie. va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat pentru a vedea care sint caile sa va valorificati drepturile pretinse.
desi casa e bun comun, dvs aveti sanse mari sa obtineti imobilul, daca puteti demonstra cu acte ca banii provin numai de la dvs din diferite surse. puteti sa il despagubiti de 1.700 de euro, mai mult nu ar avea ce sa va ceara.
orice pretentie materiala ar avea, puneti-l sa si-o dovedeasca cu acte.
va fi o "lupta" intre actele lui si actele dvs. din ce ziceti numai dvs aveti acte-dovezi de bani imprumutati pt casa...asa ca imobilul e al dvs si usa e a dumnealui.

succes...av.m.vasilescu
Da, luarea legaturii cu un avocat si eu o consider utila.
Incheierea unei tranzactii ar fibuna ptdvs., dar depinde ce cote considerati dvs si ce cote considera sotul.In caz deneintelegeri ajungeti la instanta.
Ar fi bine sa consultati un avocat mai inainte de intrarea in discutii foarte concrete cu sotul, ca sa stiti cum stati in caz deproces.

avocat Claudiu Lascoschi
va sfatuiesc sa introduceti actiune prin care sa solicitati instantei
sa constate ca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei, sa constate ca dumneavoastra ati avut o contributie majoritara la dobandirea bunului ( bunurilor, daca mai sunt si alte bunuri mobile dobandite in timpul casatoriei ), respectiv 99% si sa dispuna iesirea din indiviziune prin atribuirea catre dumneavoastra a imobilului cu obligarea la plata unei sume de bani cu titlu de sulta catre fostul sot urmand ca rambursarea creditului contractat sa ramana in sarcina dumneavoastra
Foarte important - taxele judiciare sunt destul de mari in cazul unui astfel de proces.

Alte discuții în legătură

Partaj danut30 danut30 in 1989 m-am insurat rezultand doi copii.un baiat major si o fiica minora.in 1994 socrii ne-au imprumutat cu bani pentru a cumpara un apartament cu 4 camere pe ... (vezi toată discuția)
Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri comune AdiRoman AdiRoman Buna ziua , Situatia este urmatoare : Un imobil , respectiv casa , construita pe trenul bun propiu ( cumparat inaintea casatoriei ) cu un ... (vezi toată discuția)