avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Întrebări pensie de întreținere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Întrebări pensie de întreținere

Buna ziua,
Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare:
1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul minim pe economie din cate stiu.Nu stiu daca e vorba de salariul brut sau net. Am inteles ca cuantumul este de 250 RON.
In momentul in care isi gaseste serviciu este datoria lui sa comunice ca a gasit de lucru si salariul pe care il are pentru a i se recalcula pensia?
Daca da, cui trebuie sa comunice?Fostei sotiii? Judecatoriei? Sa spunem ca divortul s-a facut la notar.
Daca nu face acest lucru ce se poate intampla?
2. Daca salariul este la nivelul minimului pe economie mai este obligat sa comunice ceva?
3.Daca salariul creste in timp este obligat sa majoreze plata pensiei alimentare? Sau aceasta o poate cere doar fosta sotia in instanta de judecata?
4.Daca se constata ca a crescut salariul de catre instanta si tatal este obligat la modificarea cuantumului pensiei alimentare aceasta se poate cere si retroactiv sau doar de la data introducerii actiunii in instanta de catre fosta sotie?
Avand in vedere mediul instabil de pe piata muncii pot exista mereu fluctuatii: o perioada sotul lucreaza, apoi are alt loc de munca, apoi nu lucreaza, apoi gaseste alt loc de munca, alt salariu samd.
5.Este obligat sa anunte toate aceste modificari?Nu exista o relatie amicala cu fosta sotie.
6.Daca sotia pleaca in alta tara cu minorul se modifica cuantumul pensiei alimentare?
Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: AdrianSA , utilizator 15:37, 30 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, dacă la notar stabiliţi o sumă fixă şi ulterior, veniturile dvs. cresc, doamna poate cere, prin instanţă, mărirea pensiei alimentare, dar trebuie să demonstreze că faţă de data semnării convenţiei, şi necesităţile copilului au crescut. Este drept, 400 lei este o sumă mică, numai pentru hrana unui copil, ordinul guvernului prevede 500 lei lunar pentru copiii instituţionalizaţi, în consecinţă, nu va fi greu de demonstrat că 400 lei este sub necesităţile copilului.
În această situaţie, mărirea are loc de la data introducerii acţiunii în instanţă, nu retroactiv.
Buna ziua,

Sunt executat silit pe toate veniturile lunare, si nu doar pe venitul din salariul de baza, cel constant, ci si pe bonusuri, posibil urmeaza si pe bonurile de masa , dividende desi o suma ridicola, dobanzi conturi - suma infima.... Ce argumente as putea invoca (cadru legal, jurisprudenta) pentru a putea contesta executarea si pentru a invoca faptul ca doar veniturile lunare constante, cu caracter de continuitate ar trebui avute in vedere?

Multumesc!

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Pensia de intretinere este datorata in raport de veniturile nete efective.

De asemenea, obligatia legala de intretinere vizeaza veniturile ce prezinta caracter de periodicitate, deci cele ce suntconstante.

Sunt exceptate de la plata pensiei de intretinere veniturile sporadice, precum premii, indemnizatii cu destinatie speciala, diurne, prime , recompense, unele sporuri, norme .

Pensia de intretinere poate fi stabilita in cota procentuala,

Prin urmare, ori de cate ori venitul salarial al dumneavoastra suporta majorari, si pensia de intretinere se majoreaza.


Pensia de intretinere poate fi virata intr-un cont bancar precizat in conventia de divort, in ipoteza in care divortul a fost demarat pe cale amiabila.

Contul bancar poate sa apartina copilului ori fostei sotii.


Majorarea pensiei intervine fara a sesiza din nou instanta de judecata, ci avand in vedere sentinta civila emisa deja.

Cand nu obtineti venituri , pensia de intretinere este raportata la salariul minim pe economia nationala.


Va puteti adresa instantei de tutela, in vederea reducerii plafonului pensiei de intretinere, daca obligatiile curente pe care le aveti s-au majorat, si daca venituri, de asemenea, s-au redus.


Plafonul de 25 %din veniturile nete efective este cel maximal.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara roxi13 roxi13 Care este venitul care se ia in calcul la stabilirea pensiei alimentare? Cel brut sau cel net? Fostul meu sot nu imi spune niciodata ce salariu are, ii ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- recalculare nicolae.adrian nicolae.adrian Buna ziua. In urma unui divort in anul 2005, tatal meu a fost obligat la pensie alimentara in cuantum de 25 % din salariu. In anul 2012, cand am implinit ... (vezi toată discuția)