avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizări întreținere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizări întreținere

Buna ziua!
Administratorul meu adauga penalizari la intretinere si am aflat de curand, citind tot la dvs pe site, ca ceea ce face este ilegal. Am sa explic:
Sa dau un exemplu practic:
intretinerea pe luna mai se afiseaza pe 16 iunie, si ca termen trebuie platita pana pe 15 iulie (termenul), dupa aceasta data, administratorul incepe sa calculeze penalitati de 0,2% pe zi, si astfel , pentru ca am achitat pe 27 iulie, acesta mi-a pus 6 lei penalizare pentru cele 11 zile de intarziere.
1. Este legal ce face? penalizarile se aplica imediat dupa expirarea termenului?
2. cum sa procedez? sa fac o contestatie? cum se formuleaza? catre cine? in cat timp ar trebui sa raspunda?
3. pot face eu, chirias , acest lucru sau trebuie sa fie semnata de proprietar?
4. pot cere sa mi se restituie si sumele din trecut pe care le-a aplicat? sau macar sa fiu scutita de contributia la fondul de reparatii in valoare sumelor penalizate?
Cel mai recent răspuns: IuliaMonicaM , utilizator 13:42, 22 Septembrie 2017
fondul de reparatii este sarcina proprietarului, nu a chiriasului
Multumesc, pana acumam platit-o eu si la o anumita perioada, cand se strangea mai mult proprietarul imi restituia suma totala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iata ce prevede dispozitia in vigoare L nr 230/2007
Articolul 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii com
une sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Atentie penalitatile se pot aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit
Atentie asupra coeficientului penalitatilor care sunt aplicate
Legiuitorul a prevazut valoarea maxima de 0,2% zi /intarziere-dar asociatia de proprietari prin hotararea adunarii gemnerale poate dispune aplicarea unui procent mai mic
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie
In temeiul disp HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d proprietarul apartamentului are dreptul sa formulati contestatie impotriva valorii impuse in lista de intretinere-in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Fondul de rulment si de reparatii se suporta de catre proprietarul apartamentului-daca nu a fost altfel convenit in contractul de inchiriere
Multumesc. Deci e, chirias fiind, nu am dreptul sa depun aceasta contestatie? Doar proprietarul? si daca proprietarul nu e in tara...si trec cele 10 zile nu mai am ce face?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalizari la neplata fondului de rulment Adriana68 Adriana68 Am citit in ziarul Libertatea din 14 iulie 2010 raspunsul lui [EDIT] referitoare la fondul de rulment. Printre altele, spunea \"[b]Acesta poate fi constituit ... (vezi toată discuția)