avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere timp de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere timp de lucru

Buna ziua, sunt angajata cu ctr.de munca pe perioada nedeterminata de 9 ani, as dori sa cer angajatorului sa imi reduc timpul de lucru la 4 ore pt.ca am in ingrijire un copil cu handicap gradul 1.Legal angajatorul poate sa imi refuze cererea mea pe motiv ca nu are loc disponibil pt.functie de 4 ore si sa ma sileasca sa plec, sau este obligat sa imi accepte cererea , asa cum este la concediu de crestere copil timp de 6 luni sunt obligati de lege sa te tina, apoi iti da cu piciorul!
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:16, 5 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG 111/2010
art. 32
(1) Oricare dintre părinții firești sau persoanele prevăzute la art. 8 alin. (2) care au în întreținere un copil cu dizabilitate beneficiază, după caz, de următoarele drepturi:
a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre părinți sau pentru persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2) care se ocupă efectiv de îngrijirea copilului cu dizabilitate (gravă sau accentuată), până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea părintelui, în condițiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
....
Da beneficiez de program redus de lucru, dar asta inseamna ca imi vor taia si salariu adica va fi la jumatate conform orelor lucrate!??
Dar ma pot determina sa plec, pe motiv ca nu au posturi disponibile pentru 4 ore!? Este legal acesta varianta, ca incerc sa imi fac cererea la servici, multumesc frumos de raspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, reducerea timpului de munca inseamna si reducerea salariului.

Daca nu au posturi cu timp partial de 4 ore/zi , atunci se poate pune problema incetarii raportului dvs de munca.
Buna ziua, am depus solocitatrea de reducere a timpului de lucru la departamentul HR si observ ca ezita sa imi raspunda, care este termenul legal de a-mi raspunde la solicitarea depusa!?
Multumesc frumos.
Daca angajatorul este din sectorul privat, atunci termenul de raspuns este cel care este mentionat in reg.intern al societatii.

Daca angajatorul este sectorul public, atunci termenul de raspuns este cel care este mentionat in OG 27/2002 , adica 30 de zile maxim 45 de zile de la data inregistrarii solicitarii dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea program de lucru 4 ore morty morty Reducerea program de lucru 4 ore, Buna ziua parinte a unui copil cu dizabilitate incadrat in gradul 1 de handicap in varsta de 11 ani, doresc sa va intreb ... (vezi toată discuția)
Buna seara! imi puteti da va rog un model de cerere de reducere ... RebeccaB RebeccaB Buna seara! Imi puteti da va rog un model de cerere de reducere a programului la 4h pentru patrintele cu copil cu handicap grav? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Program redus cu 4 h irinabucurenciu irinabucurenciu Buna ziua! O persoana angajata cu contract individual de munca care are in intretinere un copil cu handicap grav poate beneficia de program redus la 4 ore. ... (vezi toată discuția)