avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legala demiterea in acest caz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legala demiterea in acest caz?

Voi incerca sa explic in cat mai putine cuvinte situatia in care ma aflu.
Lucrez de cca 10 luni la un SRL pe pozitia de Reprezentant Vanzari, fiind remunerat cu salariul minim pe economie la care se adauga prime in functie de realizarile lunare. Din anumite motive, angajatorul mi-a cerut astazii sa-mi inaintez demisia, propunandu-mi urmatoarele: din data de 1 februarie intru in concediu platit 8 zile, dupa care incepe perioada de preaviz (15 zile) astfel incat contractul de munca sa inceteze incepand cu data de 1 martie.
Problemele sunt urmatoarele:
1. Pana pe data de 1 martie se vor incheia contracte de pe urma carora ar fi trebuit sa beneficiez de un procent din adaosul comercial. (bani pe care, evident, nu-i voi vedea)
2. Inca din luna noiembrie am un contract semnat cu derulare in luna martie, iar un contract de pe urma caruia ar trebui sa am beneficii financiare.

In ideea ca eu voi refuza sa-mi inaintez demisia incepand cu data de 1 martie, este legala o eventuala demitere a mea?


Multumesc anticipat,
Stefan
Cel mai recent răspuns: iulianus , utilizator 23:37, 18 Aprilie 2006
Concedierea unui angajat se poate face - conform Codului muncii - pentru motive imputabile sau nu angajatului.
Concedierea unui angajat se poate face - conform Codului muncii - pentru motive imputabile sau nu angajatului.
Motivele imputabile angajatului sunt limitativ prevazute in codul muncii (art. 61) si se refera la: abateri disciplinare, arest preventiv, imposibilitate medicala de a continua munca, necorespundere profesionala, indeplinire conditiilor pentru pensionare.
Legea impune angajatorului, pentru fiecare motiv in parte, cate o obligatie prealabila concedierii salariatului, adica: cercetare disciplinara prelabila (in cazul abaterii disciplinare), examen medical, evaluarea prealabila a salariatului (in cazul necorespunderii profesionale) etc.
Ideea e ca o concediere facuta fara respectarea acestor conditii, precum si a termenelor impuse de Codul muncii este este lovita de nulitate absoluta. Pentru mai multe detalii, vedeti Codul Muncii art. 61-64 precum si art. 76-78.

Nu e normal sa nu va primiti comisionul pentru un contract negociat si incheiat de dumneavoastra asa ca verificati, de asemenea, continutul contractului individual de munca, vedeti ce prevede cu privire la plata drepturilor banesti.
Stai acasa,judeca-te cu el si i-ai banii.Nu procedeaza lagal!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere dany_2605 dany_2605 Buna seara. am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. am lucrat ca vanzatoare intr un magazin si in ziua mea libera am fost chemata sa facem un inventar. am ... (vezi toată discuția)
Daca salariatul nu-si indeplineste obligatiile Secretara7 Secretara7 Unde scrie in Codul Muncii ca daca salariatul nu-si indeplineste obligatiile, adica daca angajatul refuza o anumita munca si din cauza aceasta firma pierde un ... (vezi toată discuția)
Concedierea pt motive ce tin de pers angajatului IULIU MARIAN IULIU MARIAN buna ziua, in cazul concedierii pentru motive care tin de persoana salariatului,exista o perioada de preaviz pe care angajatul trebuie sa o satisfaca(daca ... (vezi toată discuția)