avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Formulare ambigua in Contractul de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Formulare ambigua in Contractul de Munca

Buna ziua,
M-am angajat la o companie, mi s-a facut contract pe perioada determinata de 8 luni, urmand sa se faca contract pe perioada nedeterminata dupa aceea, eventual.
Nu am stat prea mult sa il citesc deoarece discutaseram conditiile si contractul era doar o formalitate.
Acuma am studiat mai bine si mi se pare ciudat ca referitor la perioada de angajare, zice asa:

"a) Pe periooada nedeterminata incepand cu data de ....;
b) Pe perioada determinata din 1 mai pana-n 31 decembire."

Mai jos este paragraful cu salariul.
Nedumerirea mea este: ce sens are sa puna puctul a)?
Sper ca nu inseamna ca sunt de acord cu salariul de pe perioada determinata si pe perioada nedeterminata. Am discutat ceva, dar pana la urma ce e scris ramane valabil.
In plus am facut un act aditional ca nu plec trei ani pentru ca mi s-a facut o pregaire de patru luni. Zice ca nu pot sa plec din proprie initiativa in mai putin de 3 ani de la data inceperii actitivatii pe contract perioada nedeterminata. Pai nu este si varianta sa nu ne intelegem la contractul pe perioada nedeterminata (de ex. la salariu) si sa nu-l mai facem deloc(practic nu-l semnez, nu se mai incheie nici un contract)? Imi scapa ceva din schema asta? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:13, 5 Octombrie 2009
Buna seara. Probabil ca ceea ce ati semnat este un contract facut dupa modelul cadru al contractului individual de munca. Acolo sunt trecute ambele variante. Daca la a) nu scrie nimic, inseamna ca este asa cum va spun eu.
Apoi, in ceea ce priveste actul aditional pe care l-ati semnat, sunt intr-adevar mai multe lucruri de luat in calcul. Sunt insa prea multe posibilitati ca sa vi le insir acum. Spuneti-ne pe parcurs speta concreta si va vom ajuta.
Este doar un formular tipizat de contract individual de munca, cu cele doua variante a) si b). Daca angajatorul a completat varianta b) inseamna ca aceea este valabila, deci sunteti angajata pe perioada determinata de 8 luni, asa cum ati convenit si semnat.
In legatura cu Actul aditional de formare profesionala ar fi mai multe de spus. Tineti-ne la curent si va vom spune ce sa faceti.
Punctul a este pus pentru ca asa este formularul tip de contract.Eu cred ca actul aditional este nul,daca nu se semneaza contractul pe perioada nedeterminata,pentru ca daca de comun acord,sau unilateral ,cel putin,nu se va semna contractul in continuare, ce se va intampla veti sta acasa trei ani?
Daca semnati cu angajatorul pe perioada nedeterminata ,atunci i-si va produce efectul si actul aditional.
Multumesc pentru clarificarea la "a)" "b)"; intr-adevar la punctul "a)" nu este trecuta nici o data, ramane valabil punctul "b)"
Actul aditional nu cred ca este un abuz in cazul meu. Am citit in "lege" ca compania imi poate cere sa lucru o perioada de 3 ani (poate si mai mult nu mai stiu sigur) daca mi s-a facut o perioada de formare profesionala mai mult de 3 luni parca (au am facut peste patru luni). Cu formarea mea compania a cheltuit peste 10.000 euro (cazare mancare transport in strainatate).
Nu vreau sa plec dar daca voi intampina un comportament complet deplasat si neprofesional din partea unui anumit coleg (e italian si cred c-am zis totul) cum am constatat ca il utilizeaza cu aproape toti cei din jur, nu vreau sa raman la aceasta companie. Stiu ca daca voi semna contract pe perioada nedeterminata si vreau sa plec pe motiv ca nu mi s-a respectat dreptul constiutional la demnitate, va fi foarte greu de dovedit. Inainte sa semnez pe perioada nedeterminta ar fi cel mai simplu daca decid ca vreau sa intrerup colaborarea cu aceasta companie. De aceea am pus problema cum se intrepatrunde acel act aditional in aceasta situatie?
Daca scrie asa cum spuneti (ne-ar si v-ar fi ajutat mai mult formularea exacta), atunci obligatia se naste cand este indeplinita conditia(cand semnati CIM pe perioada nedeterminata). Daca nu este indeplinita conditia, obligatia nu mai poate subzista.

Alte discuții în legătură

Litigiu munca - act aditional SWS SWS Buna ziua, Am un contract incheiat pe perioada nedeterminata (nu mai sunt in perioada de proba) si acum 2 saptamani am demisionat. Sunt in prezent in ... (vezi toată discuția)
Anexa contract de munca astan astan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o problema. Am contract de munca pe perioada determinata de un an. Am fost plecat in strainatate pentru formare ... (vezi toată discuția)
Modificarea contractului din nedeterminat in determinat Cristina Serea Cristina Serea Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Firma la care lucrez vrea sa imi modifice contractul individual de munca de la 8h la 4h/zi. Dar odata cu ... (vezi toată discuția)