avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anexa contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anexa contract de munca

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o problema. Am contract de munca pe perioada determinata de un an. Am fost plecat in strainatate pentru formare profesionala, am semnat o anexa prin care ma oblig ca, in cazul in care plec din firma in primii trei ani platesc o anumita suma.
Intrebarea mea este daca eu nu mai vreau sa prelungesc contractul de munca, trebuie sa platesc acea suma? Din punctul meu de vedere acea clauza este ilegala, nu pot sa fiu angajat pe un an si sa-mi puna clauza pe trei ani. Mentionez ca in contract nu scrie nimic despre prelungirea automata a contractului.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: astan , utilizator 13:06, 26 August 2006
angajatul are obligatia respectarii anexei de care are cunostinta si pe care a semnat-o. prin anexa contractul se va prelungi automat. altfel angajatorul se contrazice. daca nu-l prelungeste nu poate obliga angajatul sa-si respecte clauza (anexa).
Deci contractul de munca se prelungeste automat, chiar daca eu nu semnez nimik?
Pe ce perioada se prelungeste? Ma poate obliga cineva sa-mi prelungesc contractul de munca?
In primul rand atunci cand ai semnat actul aditional de formare profesionala trebuia sa sesizezi faptul ca este o contradictie intre durata CIM-ului tau , respectiv 1 an si durata de 3 ani din actul aditional.Acum nu mai are sens sa insistam pe acest aspect, deoarece este tardiv.Din punctul meu de vedere, ca sa fi fost in regula si binenteles legal trebuia prima data sa iti modifice CIM-ul din determinata pe nedeterminata si de abia apoi sa incheiati actul cu formarea profesionala.
Constatarea valabilitatii acelui act este la aprecierea instantei : ori va considera ca ar putea produce efecte in sensul ca ar putea insemna o aprobare de principiu pentru schimbarea duratei in nedeterminata ori il va declara nul .
In nici un caz de nu prelungeste contractul de la sine, iar daca angajatorul nu iti schimba durata si se incheie dupa un an, nu poti fi tras la raspundere.
P.S: Oricum ,in cazul unui act aditional de formare profesionala valabil atunci cand angajatul doreste sa plece mai repede ,nu se inapoiaza toata suma ci doar cea a ramas ea proportional cu timpul efectiv nelucrat in favoarea ngajatorului.
Multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pregature profesionala in perioada de proba emillius emillius Buna ziua, Poate sa beneficieze un angajat pe o durata determinata de 3 luni , de un curs de pregatire profesionala organizat de angajator? In aceste ... (vezi toată discuția)
Contract de munca + act aditional raduics raduics Buna ziua, problema mea este urmatoarea: In data de 07.08.2015 am semnat contractul de angajare la actualul loc de munca, abia dupa ce am plecat din birou ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare act aditional prelungire contract de munca pe perioada determinata comrace comrace Buna ziua, Sunt angajat la firma x cu contract de munca pe perioada determinata( 1 an). M-au trimis la formari profesionale, pentru care am semnat acte ... (vezi toată discuția)