avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere spontana?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere spontana?

Buna ziua,
Am o intrebare in legatura cu concedierea "colectiva" (3 angajati) care au fost angajati in luna Iulie, pe 6.
Pot fi concediati asa prin trimiterea acasa fara preaviz daca ei abia fusesera angajati ?
Totodata beneficiaza de somaj sau trebuie sa plateasca angajatul 2 salarii cum am mai auzit?

Angajatorul a schimbat sediul luna trecuta, si punctul de lucru, urmand sa schimbe si domeniul de activitate, ulterior concediind 3 persoane recent angajate. Nu a fost data nici un document doar verbal , spunandu=le ca mai tarziu avocatii ii vor contacta sa vina sa semneze ceva .
Salariul pe luna in curs il vor primi intreg sau pana la dataa la care vor semna.. demisia probabil.

Se poate concedia asa?

Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:57, 25 Septembrie 2017
Pot doar sa presupun ca va aflati in perioada de proba (90 de zile calendaristice). In acesta perioada concedierea se face printr-o simpla notificare scrisa catre salariat, fara a fi obligatoriu ca aceasta sa fie motivata in vreun fel.
Daca concedierea s-a facut in perioada de proba veti fi platiti pana in ziua in care primi notificarea. Atentie sa nu fie antedatata.
Eu m-as prezenta in fiecare zi la locul de munca, pana la data primirii notificarii. Daca gasesc locul de munca inchis, as face o notificare prin SMS catre angajator ca m-am prezentat la munca la ora .... si nu ati putut intra in incinta pentru a va desfasura activitatea.
Daca nu faceti acest lucru veti fi pontati absenti pana la data notificarii, deci veti pierde din salariu.

In Romania nu este legala o concediere verbala!
Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2017
Madalin Ioan, Contabil
Nu a mai mers de a doua zi [pentru ca i s-a spus sa nu mearga doar cand va fi chemat nemai avand ce sa lucreze.
Mi s-a parut ciudat dar a zis ca asteapta, a incercat sa mai obtina informatii de la HR dar ... fara succes.
Daca se mai prezinta maine, spre exemplu si isi cere notificarea, ar fi ok? De la acea data a trecut o saptamana...
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vorbim despre o concediere sau despre alt mod de incetare a c.i.m. ?

Intrucat ce spuneti dvs nu se incadreaza la concedierea colectiva, iar o concediere in baza art.65 C.mun., fara acordarea preavizului este lovita de nulitate absoluta.
Nu cred ca este concediere colectiva ,
II mai acorda preaviz daca se afla in perioada de proba?
06.07.2017-04.10.2017

Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca este vorba despre o incetare a c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun., atunci nu se acorda preaviz.

Art. 31. C.mun.
....
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...

Alte discuții în legătură

Preaviz concediere pe perioada de proba domandaniel domandaniel Bună ziua, Acum o lună și puțin m-am angajat la o firmă. Toate bune și frumoase până patronul s-a sucit și a decis să închidă firma cu câteva ... (vezi toată discuția)
Incetare raporturi de munca in perioada de proba 01mihai 01mihai Buna seara! Ma confrunt cu o speta si sper sa primesc ceva sfaturi aici. La inceputul lunii in curs, m-am angajat la o firma cu un contract pe perioada ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca irinuka2005 irinuka2005 Buna seara Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns pentru urmatoarea problema? Am contract pe perioada determinata de 2 luni.Perioada de proba 5 zile ... (vezi toată discuția)