avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz concediere pe perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz concediere pe perioada de proba

Bună ziua,

Acum o lună și puțin m-am angajat la o firmă. Toate bune și frumoase până patronul s-a sucit și a decis să închidă firma cu câteva zile în urmă, mai precis punctul de lucru din orașul meu. Fiind în perioadă de probă de 90 de zile, conform contractului, dilema mea este preavizul de concediere.

Menționez, preavizul de concediere spune că motivul este desființarea firmei. Întrebarea mea este: Voi fi plătit pe perioada celor 20 de zile lucrătoare? De asemenea menționez că în contractul de muncă semnat cu firma se menționează de preavizul de 20 de zile lucrătoare în caz de demisie/concediere.

Mulțumesc pentru atenție.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:38, 19 Martie 2015
normal trebuie sa va plateasca
Pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele . Prin urmare, angajatorul are obligatia de a va plati salariul aferent pana la data incetraii raportului de munca.
Am discutat cu patronul... Ideea e că mi s-a trimis ceva prin poștă, dar nu știu ce (nu am primit încă). Inițial se vorbea de notificare, apoi preaviz.. În fine, m-am amețit. Nu știu despre procedurile respective pentru că ăsta era primul meu job.

M-am documentat puțin pe internet și am înțeles că atunci când un angajat e într-o perioadă de probă și se pune problema de concediere, angajatorul are opțiunea de a nu emite preaviz de concediere. Atât în cazul angajaților în perioada de probă, cât și celor care nu corespund profesional (sau ceva de genul).

Patronul mi-a zis inițial la telefon că e preaviz, apoi când l-am întrebat când voi primi banii de pe urma preavizului, dar a zis că nu primesc nimic, că nu sunt plătit, deoarece sunt în perioada de probă. Mai buimac omul.

ÎNSĂ, cea mai mare chestie pe care o aștept e faptul că patronul poate are impresia că, fiind în perioadă de probă, preavizul de concediere nu presupune plata celor 20 de zile lucrătoare cât ține preavizul, însă, conform celor găsite pe Internet, odată emis preavizul de concediere, angajatul beneficiază în continuare de drepturi, adică vechime, salariu și toate cele. Posibil să am o discuție în caz că angajatorul a emis preaviz, nu doar notificare... Complicat, ce-i drept!
Sunteti sigur ca aveti contractul de munca inregistrat la ITM?

Succes!
1. Daca este vorba despre incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba, atunci nu se acorda preaviz.
art.31 alin.3 C.mun. : Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Daca este vorba despre o concediere in baza art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun., salariatii beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

2. Perioada de proba constituie vechime in munca si este platita.

3. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa procedez pentru a inchide un contract de munca pe termen nedeterminat? cristi4sanem cristi4sanem Buna ziua, lucrez de o luna la un restaurant ca ajutor de bucatar, cu contract pe termen nedeterminat, si preaviz de 20 zile, cum trebuie sa procedez pentru a ... (vezi toată discuția)
Concediere spontana? adryanaok adryanaok Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu concedierea \"colectiva\" (3 angajati) care au fost angajati in luna Iulie, pe 6. Pot fi concediati asa prin ... (vezi toată discuția)
Incetare raporturi de munca in perioada de proba 01mihai 01mihai Buna seara! Ma confrunt cu o speta si sper sa primesc ceva sfaturi aici. La inceputul lunii in curs, m-am angajat la o firma cu un contract pe perioada ... (vezi toată discuția)