avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu compensatoriu in cazul desfacerii contractului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu compensatoriu in cazul desfacerii contractului de munca

buna!
in cazul desfacerii disciplinare a contractului individual de munca, salariul compensatoriu si respectarea termenului de preaviz de catre angajator sunt obligatorii? sau fiind vina angajatului nu se mai acorda? ce formalitatii tb indeplinite la itm?multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 10:20, 11 Octombrie 2009
In cazul desfacerii disciplinare a CIM nu se acorda salariu compensatoriu.
Si nici preaviz.
Trebuie sa aveti la baza o hotarare a comisiei de cercetare disciplinara care sa prevada aceasta sanctiune.

Decizia se intocmeste in baza acestei hotarari, iar art. este 61 lit a) din Codul muncii.

Salariatul caruia i se desface CIM in baza acestui articol nu are dreptul la somaj.
Pentru ca decizia sa nu fie contestata respectati procedura de concediere prevazuta de art.263-268 din Codul muncii.
Urmare a cercetarii disciplinare avand ca rezolutie abateri grave de disciplina a muncii,se desface contractul individual de munca cu art 61(a) din Codul Muncii,se intocmeste o decizie de desfacere a CIM,decizie care se inregistreaza la ITM.

Aceasta decizie poate fi contestata in instanta pentru viciu de procedura.
Ieri am primit preaviz de 15 zile , care suna cam asa: "Avand in vedere dificultatile economice existente, unitatea noastra se afla in reorganizare,asfel va instiintam ca postul dvs s-a restrucrurat, prin urmare va aducem la cunostinta ca va aflat in preaviz in perioada de 05.10.2009 - 24.10.2009".
Am redactat ad-literam ceea ce a scris in preaviz.Rugamintile care le am acum la dvs. cei care au trecut prin asa ceva sau stiu ce trebuie facut sa ma ajute !!!!! #-o
1.Nu stiu nici macar ce drepturi banesti trebuie sa primesc(nu am lut concediu pe anul asta decat 5 zile)
2.Bonurile pe luna anterioara (septembrie) le mai primesc???
3.Cate ore trebuie sa merg la munca conform CIM, mentionez ca nu exista un contract de munca special.
4.Ma pot inscrie la somaj cu hartia care mi-a dato??

Va rog mult sa ma ajutati si va multumesc anticipat !!!
1. In ultima zi de preaviz veti primi decizia de concediere, cu art.65 din Codul muncii, salariile la zi, compensarea pentru zilele de concediu de odihna neefectuat, salaiul compensator, bonurile de masa, adeverinta tip pentru somaj).
2. Preavizul este de 20 de zile lucratoare si nu de 15 zile, cum ati primit dvs.
3. Va redau din Contractul colectiv de munca unic national pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. La somaj va inscrieti dupa ce primiti decizia de concediere.

Alte discuții în legătură

Plati compensatorii la disponibilizare colectia la firma privata laurms laurms Buna ziua. Am si eu o nedumerire. lucrez la o firma privata de soft si ieri am fost anuntati ca se fac concedieri colective. vor pleca 16 persoane din totalul ... (vezi toată discuția)
Banii de pe perioada preavizului de 20 de zile Alecsbv Alecsbv Buna ziua, Pana la inceputul lunii acestea am lucrat la un magazin, din cauza unor probleme o alta firma a preluat magazinul si o parte din angajati, eu nu ... (vezi toată discuția)
Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)