Buna ziua!
Timp de 2 ani am contribuit in mod voluntar cu peste 40 de articole pe un blog de calatorii. De asemenea, alte 3 prietene au procedat la fel, adunandu-se sute de articole valoroase ca si continut pentru acest blog care in timp si-a castigat notorietatea.
Forma de colaborare a fost extrem de relaxata, si anume nu am semnat niciodata niciun fel de acord de cedare a drepturilor de autor, nu a existat nicio forma de remuneratie, iar colaborarea noastra s-a incheiat brusc atunci cand ni s-a solicitat sa contribuim financiar la sustinerea blogului.
Dupa ani de zile, am aflat ca articolele noastre nu mai pot fi accesate decat de catre utilizatorii care se aboneaza la newsletter-ul lor, urmand ca in curand sa se perceapa mici sume de bani sub forma unor abonamente lunare.
Pentru noi, cele 4 colaboratoare online, aceasta restrictie ne afecteaza direct deoarece aveam link-urile catre toate articolele noastre postate in CV-uri, la portofoliu.
Astfel, dorim sa ii abordam pe posesorii blogului si sa le propunem eliminarea tuturor articolelor noastre, considerand ca nu au niciun drept sa le foloseasca. Exista un temei legal pe care putem face acest lucru?
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns. Da, am semnat toate articolele cu numele noastre (eu cu numele dinainte de casatorie, dar sunt convinsa ca nu are relevanta).
Ma bucur sa aflu ca avem si temei legal pe baza caruia sa putem solicita retragerea acestor articole, dar si alte drepturi pe care le avem. Vom tine cont de sfatul dumneavoastra!
Dupa ce le-am trimis astazi mesaj toate 4 fostele colaboratoare, raspunsul lor a fost cel de mai jos. Am rugamintea sa ma indrumati ce sa fac mai departe:
"Simt nevoia să fac o precizare, către toate, ca să încetăm un schimb de mailuri care nu pare să ducă nicăieri.
Nu ne aflăm in situația în care să negociem strategia și politica blogului XX. Doar eu pot decide structura, componența și, în cele din urmă, existența unor articole sau chiar a blogului în sine. Vorbim doar dacă mai rămân sau nu articolele care vă aparțin pe blog. Așa cum am spus, în acest moment nu pot garanta codițiile pe care voi le solicitați, pe termen lung. Accesul nu este restricționat acum, dar nu știu ce va fi peste o lună și, la cum s-a pus problema, nici nu mai am disponibilitatea să aștept.
Vă rog să vă salvați articolele așa cum credeți de cuviință, dacă vă pot ajuta cu ceva aștept un mail, dar conturile, și odată cu ele arhivele, vor fi ștese cel mai târziu pe 9 octombrie. "
Ce nu imi este mie clar e daca au dreptul sa stearga aceste articole fara acordul nostru. Cel putin asta inteleg din articolul 10 din legea citata de dvoastra.