Buna!
Exista vreo modalitate de evitare a procedurii succesorale notariale atunci cand defunctul are un singur mostenitor legal cu vocatie concreta la mostenire? Partajul mi se pare exclus din start, cu singura exceptie a unei "actiuni simulate in partaj" intre fiul-mostenitor de drept- si fratele defunctului, care nu poate culege mostenirea in prezenta fiului, dar nu stiu ce sanse de reusita ar avea o astfel de actiune..
Ma gandeam si la posibilitatea unei actiuni in constatare care sa ateste calitatea de unic mostenitor a fiului si dreptul de proprietate asupra imobilului succesoral..Ar putea tine loc de procedura succesorala o astfel de hotarare?
o actiune "simulata " de partaj intre fiul mostenitor si fratele defunctului s epoate introduce in instanta, dar va fi respinsa instanta invocand lipsa calitatii procesuale a fratelui defunctului .
nici actiunea in constatare nu-si are aplicabilitate in acest caz.
daca succesorul nu doreste dezbaterea succesorala din motive financiare , momentan, aceasta fiind imprescriptibila , va putea amana dezbaterea succesorala pt cand va dori .
dar, este important sa se faca acceptarea succesiunii in acel termen legal de 6 luni, calculat de la data decesului defunctului .
de asemenea, eredele va putea solicita eliberarea certificatului prin care i se atesta calitatea de mostenitor.
daca inteleg bine, exista un singur mostenitor - fiul defunctului si nu doriti sa obtineti certificat de mostenitor la Notariat;
in acest caz, numai o actiune" inventata" ar putea functiona; spre exemplu, acel unchi sa fie chemat in judecata de fiul defunctului care sa ceara sa se constate deschisa succesiuena si ca cei doi sunt mostenitori, aratand si masa partajabila;
ar putea arata fiul ca unchiul sau a afirmat ca exista un testament;
in cazul in care nu va produce un testament, se va constata ca numai fiul are calitate de mostenitor;
sucita....dar ar putea merge;
Diviziune
calibra_1984
se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata?
precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)