avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... evitarea procedurii succesorale notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

evitarea procedurii succesorale notariale

Buna!
Exista vreo modalitate de evitare a procedurii succesorale notariale atunci cand defunctul are un singur mostenitor legal cu vocatie concreta la mostenire? Partajul mi se pare exclus din start, cu singura exceptie a unei "actiuni simulate in partaj" intre fiul-mostenitor de drept- si fratele defunctului, care nu poate culege mostenirea in prezenta fiului, dar nu stiu ce sanse de reusita ar avea o astfel de actiune..
Ma gandeam si la posibilitatea unei actiuni in constatare care sa ateste calitatea de unic mostenitor a fiului si dreptul de proprietate asupra imobilului succesoral..Ar putea tine loc de procedura succesorala o astfel de hotarare?

Multumesc pentru implicare!
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 14:42, 5 Octombrie 2009
o actiune "simulata " de partaj intre fiul mostenitor si fratele defunctului s epoate introduce in instanta, dar va fi respinsa instanta invocand lipsa calitatii procesuale a fratelui defunctului .
nici actiunea in constatare nu-si are aplicabilitate in acest caz.

daca succesorul nu doreste dezbaterea succesorala din motive financiare , momentan, aceasta fiind imprescriptibila , va putea amana dezbaterea succesorala pt cand va dori .
dar, este important sa se faca acceptarea succesiunii in acel termen legal de 6 luni, calculat de la data decesului defunctului .
de asemenea, eredele va putea solicita eliberarea certificatului prin care i se atesta calitatea de mostenitor.
Buna ziua,

daca inteleg bine, exista un singur mostenitor - fiul defunctului si nu doriti sa obtineti certificat de mostenitor la Notariat;

in acest caz, numai o actiune" inventata" ar putea functiona; spre exemplu, acel unchi sa fie chemat in judecata de fiul defunctului care sa ceara sa se constate deschisa succesiuena si ca cei doi sunt mostenitori, aratand si masa partajabila;
ar putea arata fiul ca unchiul sau a afirmat ca exista un testament;

in cazul in care nu va produce un testament, se va constata ca numai fiul are calitate de mostenitor;
sucita....dar ar putea merge;

Av. Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)
Tatal meu meu si fratele lui ambii in viata au avut un un var ... albin albin Tatal meu meu si fratele lui ambii in viata au avut un un var drept de mult timp decedat a carui unica fiica a decedat recent se pare fara mostenitori inclusiv ... (vezi toată discuția)
Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)