Buna ziua! Am un srl si am cumparat de la o firma niste produse acum vreo 3 luni. La livrarea respectivelor produse am primit doar aviz de insotire a marfii nu si factura. Saptamana trecuta am primit notificare cum ca trebuie sa platesc acea factura scadenta pe care eu nu o am, am doar avizul. Eu stiu ca legea spune ca in termen de 5 zile de la trimiterea avizului, furnizorul trebuie sa trimita si factura aferenta avizului. Eu i-am contactat telefonic acum 2 luni si ceva si le-am spus ca nu le platesc marfa daca nu trimit factura. In caz de proces, poate sa-mi faca ceva?
din cate stiu si eu , se poate cere societatii respective o copie a facturii , semnata si stampilata , pe cere se mentioneaza "conform cu originalul". pe baza acesteia puteti face plata , poate ca factura a fost facuta dar din diverse motive nu a ajuns la dvs. Parerea mea este ca ar tb sa aiba data facturarii acum 3 luni cand ati primit produsele
sper sa nu gresesc
Vreau sa mentionez ca eu am vrut sa platesc aceea factura. Chiar am si sunat si le-am spus ca nu o platesc daca nu o trimit pentru ca nu am cum. Contabila mea a inchis dosarele cu acte pentru acea luna. Chiar a depus si declaratiile si deconturile de TVA. Eu acum nu mai pot pune factura in acel dosar, daca o pun in dosarul din aceasta luna la un control al finantelor sau garzii financiare eu iau o amenda.
In cazul in care va actioneaza in judecata pe cale somatiei de plata depinde de cat de bine isi construieste cazul. in general instantele nu dau castig de cauza creditorilor care nu au facturile semnate si stampilate, in aceasta procedaura, chiara daca Codul fiscal spune ca factura circula fara semnatura si stampila. daca avizul de marfa este semnat si stampilat, daca exista si contract incheiat intre parti instanta ar putea sa va oblige la plata pe baza faptului ca exista stampila si semnatura dvs. pe acele acte.
aveti dreptate. avizul nu este semnat si stampilat dar la mine in contabilitate apare marfa cumparata pentru ca eu am enmis facturi ctre clientii mei, iar produsele le-am inregistrat in contabilitate pe baza avizului