avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare inscrieri cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare inscrieri cartea de munca

Buna ziua,

Care este procedura de radiere/modificare a inscrierii eronate in cartea de munca a grupei de munca?
Este vorba despre desfasurarea activitatii prevazuta de Ordinul 50/1990 - Anexa I, pct. 123 al. 15, care figureaza conform completarilor Ordinului ca inscrisa la grupa I de munca, in vreme ce angajatorul a incadrat-o pe cartea de munca la grupa a II-a de munca. Angajatorul si-a incetat activitatea motiv pentru care arhiva se afla la o firma de lichidare care nu elibereaza adeverinta privind grupa de munca corespunzatoare decat in baza unei sentinte. Anterior, a fost facuta actiune in instanta de mai multi angajati in vederea obtinerii unor astfel de adeverinte cu grupa corespunzatoare de munca - pentru unii fiind admisa actiunea si primind adeverinte, pentru altii fiind respinsa (desi este vorba de acelasi loc de munca, desfasurat in aceleasi conditii si in aceeasi perioada).
In concluzie, instanta a motivat: "aceste mentiuni au fost facute de fostul angajator si nu au fost radiate de acesta sau de o instanta de judecata."
Este necesar sa pornim un nou proces prin care sa solicitam strict radierea/modificarea inscrierilor din cartea de munca sau exista si o alta procedura?

Multumim!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 2 Octombrie 2017
Nu exista o procedura de radiere/ modificare a inscrierilor eronate in cartea de munca pentru grupele de munca. Legea mentioneaza posibilitatea prezentarii de adeverinte intocmite conform anexei nr. 14 din HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare,
Art. 126
(1) Adeverinţele prin care se atestã faptul cã în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfãşurat activitatea în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã se întocmesc potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinãtorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alţi deţinãtori legali de arhive sunt obligaţi sã elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, fãrã a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin deţinãtori legali de arhivã se înţelege creatorii şi deţinãtorii de documente, în sensul art. 4 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Adeverinţele nevalorificate la stabilirea şi/sau recalcularea pensiilor, întocmite şi eliberate anterior intrãrii în vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificãrii drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeazã la stabilirea şi/sau modificarea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacã nu sunt conforme cu modelul prevãzut la alin. (1).
(5) Adeverinţele întocmite în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008, pânã la intrarea în vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile de fond şi formã prevãzute de acesta.
(6) Pentru a putea fi valorificatã, adeverinţa menţionatã la alin. (1) se completeazã în mod obligatoriu la toate rubricile prevãzute.
Legislatia de mai sus nu mentioneaza necesitatea unei hotarari judecatoresti pentru emiterea adeverintelor de catre firmele de lichidare. Nici nu aminteste in mod expres de firme de lichidare, ci doar mentioneaza doar "... orice alti detinatori legali de arhive".
Probabil va trebui sa deschideti actiune in instanta in nume propriu si sa invocati existenta unor sentinte favorabile in alte dosare (este bine sa le mentionati numarul si tribunalul care a dat hotararea).
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Laura_Lau a scris:

Buna ziua,

Care este procedura de radiere/modificare a inscrierii eronate in cartea de munca a grupei de munca?
...... Angajatorul si-a incetat activitatea motiv pentru care arhiva se afla la o firma de lichidare care nu elibereaza adeverinta privind grupa de munca corespunzatoare decat in baza unei sentinte. ....



Indreptarea erorilor mentionate in carnetul de munca se poate face prin mai multe modalitati:
- anularea loc de catre cel acre a efectuat inscrierea
- anularea de catre isntanta de judecata in baza unei hotarari judecatoresti.

Detinatorul legal al arhivei are obligatia de a va elibera adeverinta solicitata.
Detinatorul legal al arhivei elibereaza adeverinta insa cu inscrierea eronata din cartea de munca. In procesele avute anterior s-a solicitat eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa grupa de munca corecta. Sunt persoane care au castigat procesul si astfel au primit adeverinta corespunzatoare si persoane carora le-a fost respinsa cererea. Tocmai de aceea, au intentia sa porneasca un nou proces prin care sa se solicite direct indreptarea erorii materiale, cei de la societatea de lichidare considerand ca nu au posibilitatea de a elibera o adeverinta cu o inscriere diferita de cea din cartea de munca.
Detinatorul legal are obligatia de a elibera adeverinta conform documentelor aflate in gestiunea sa, insa daca in instanta se va castiga procesul atunci va trebui sa elibereze adeverinta conform hotararii pronuntate de catre instanta de judecata.
In acest caz indreptatita ar fi o actiune prin care sa se solicite anularea inscrierilor din cartea de munca prin indreptarea erorii privind grupa de munca inscrisa in cartea de munca cf. dispozitiilor Ordinului 50/1990 - Anexa I, pct. 123 al. 15?

Alte discuții în legătură

Adeverinta grupa a ii-a de munca nycuC nycuC Tatal meu este electrician al lucrat la AVICOLA din 21.10.1979-26.08.1983 01.12.1988-30.11.1994 cei de acolo iau eliberat o adeverinta de grupa 2 dar nu a ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grupa a ii-a de munca DAN BUTARU DAN BUTARU Am lucrat timp de 35 de ani, din care 19 ani intr-o fabrica de postav ca tesatoare,meserie care se incadreaza conform normativelor in grupa a II-a de munca,in ... (vezi toată discuția)
Pensie alicevictoria1989 alicevictoria1989 este normal sa se perceapa taxa pt a scoate de la arhiva uberum braila tipul de grupa? (vezi toată discuția)