avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intervenirea prescriptiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intervenirea prescriptiei

Va rog, puteti sa ma ajutati cu un temei legal pentru o cerere de constatare a prescriptiei datoriilor (3 ani) ? Cum sa exprim corect fata de judecator aceasta cerere? Sa o pun ca pe o exceptie?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Sever Simion , Consultant resurse umane 10:45, 6 Octombrie 2017
Doriti sa depuneti o actiune in constatare? Sau trebuie sa formulati intampinare sau contestatie la executare?
Formulez intampinare. Am scris dar nu stiu daca e corect: rog instanta sa constate interventia prescriptiei extinctive a sumelor pretinse de reclamanta ....E corect asa? Mai trebuie sa pun si temeiul legal. Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intervenita nu interventia. A dreptului, nu a sumelor. Da, intampinarea trebuie motivata in fapt si in drept si in plus trebuiesc aratate dovezile cu care va aparati impotriva fiecarui capat de cerere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prescriptia poate fi invocata pe cale de exceptie.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prescriptia este o exceptie dirimanta si absoluta, adica daca constata prescriptia instanta va respinge actiunea ca prescrisa fara a mai intra pe fondul cauzei.Conf.art.2517 NCC"Termenul prescriptiei este de 3 ani,daca legea nu prevede un alt termen."

Alte discuții în legătură

Suspendarea prescriptiei extintive emil6702 emil6702 Buna ziua. Procesul pe cale de Ordonanta Presedintiala suspenda prescriptia extintiva? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Perimare intr-un proces civil Pot initia un nou proces referitor la o cauza de constatare a proprietatii asupra unui teren, daca nu s-a judecat in decurs de un an (proprietarul nu si-a ... (vezi toată discuția)
Actiune "perimata". ce mai pot face? eusaisapte eusaisapte Instanta a falsificat hotararea de suspendarea actiunii apoi a falsificat hotararea de admiterea exceptiei perimarii. Dovada e banala: instanta a incalcat ... (vezi toată discuția)